IVANA BOROJA: Govor je jedan od najvažnijih sredstava socijalizacije djeteta i podsticanja njegovog razvoja u cjelini (video)

Datum:

Share post:

Ivana Boroja, psiholog, za Srpskainfo ističe da je govor jedan od najvažnijih sredstava socijalizacije djeteta i podsticanja njegovog razvoja u cjelini.

– Dijete rođeno u zdravim okolnostima ima urođenu predispoziciju za normalan razvoj govora i jezika, ali je neophodna bliska i emotivno topla, zdrava i podržavajuća socijalna sredina. Izuzetna važnost pridaje se periodu ranog djetinjstva u kome se stiču prve navike i vještine. U tom periodu određene emocionalne smetnje mogu da prođu neopaženo od strane roditelja, pa tako negativno uticati na dalji pravac razvoja govora – objašnjava ona.

Uloga roditelja

Najčešće su uzrok tih smetnji određene traume, strahovi, zlostavljanje i zanemarivanje djece, razvod, selidba, separacija od majke, polazak u vrtić i slično. Primarni uticaj na dječiji govor ima, kako navodi, porodica. Roditelji su prvi komunikativni partneri djeteta.

– Prezauzetost roditelja i briga za egzistenciju nameće djeci sve više potrebu za ekranima. Na taj način se komunikacija u porodici gubi, a govor se ne uči sa ekrana već od roditelja. Djeca su danas sve manje aktivna u igri, a pasivnost utiče na razvoj moždanih struktura i sinapsi u mozgu – naglašava Boroja. 

Djeca koja imaju govorno-jezičke probleme najčešće su, kako kaže, nesigurna, sramežljiva, povlače se u sebe, postaju asocijalni. Svaki društveni kontakt ih frustrira. Ne žele inicirati komunikaciju. Govor utiče i na samopouzdanje.

– Djeca koja imaju probleme s govorom ne mogu da uspostave ravnopravnu komunikaciju sa drugima, što im šalje signal da nisu dovoljno dobri u tome. Komunikacijske poteškoće utiču i na školski uspjeh i ovladavanje znanjima. U tome je od velikog značaja stav učitelja, koji može svojim razumijevanjem i strpljenjem da djetetu bude podrška – zaključuje Boroja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NEMA POVRIJEĐENIH, SVI BEZBJEDNI: Vatrogasci lokalizovali požar na objektu dječijeg vrtića Dragan i Zoran u Bijeljini (foto,video)

NEMA POVRIJEĐENIH, SVI BEZBJEDNI: Vatrogasci lokalizovali požar na objektu dječijeg vrtića Dragan i Zoran u Bijeljini Pripadnici TVSJ Bijeljina...

Danas je Sveti Jovan Bogoslov (video)

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih...

Današnje CIJENE proizvoda na kvantaškoj pijaci u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 1 BIJELI LUK – VREĆA 5 kg 25,00 KM 2 CRNI LUK  3 kg 5,00 KM 3 KROMPIR...

PET MAGAZIN: Zašto psi ližu svoje šape

Vlasnicima kućnih ljubimaca može biti teško kada se psi ne osećaju dobro, jer može biti veoma teško odrediti...