Obilježavanja Dana VRS: Položeni vijenci i cvijeće u Spomen-sobi u Kasarni „Kozara“ (foto)

Datum:

Share post:

U Spomen-sobi Vojske Republike Srpske (VRS) u Kasarni „Kozara“ u Banjaluci danas su položeni vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 12. maja – Dana VRS i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Uime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Vijenac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cvijeće su položile delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

U kasarni “Kozara” u Banjaluci danas se obilježava 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i 31 godina od njenog formiranja, te 18 godina Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

 

Obilježavanje je počelo parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator obilježavanja ovog istorijskog događaja od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...