VESNA SAVIĆ, dipl. defektolog-logoped: Kako prezaštićenost djece utiče na razvoj govora? (foto)

Datum:

Share post:

Danas je sve više djece koju roditelji prezaštićuju kako bi ih sačuvali od negativnih uticaja, što je ujedno i zamka za roditelje.

Na koji način prekomjerna zaštita, od strane roditelja, utiče na to da djeca neadekvatno razvijaju samostalnost, samopouzdanje, samobrigu, socijalizaciju, slušnu i vidnu  pažnju, govorila je Vesna Savić, dipl. defektolog-logoped.

„Slušna i vidna pažnja  se najbolje razvijaju preko krupne i fine motorike (spretni prsti-spretan jezik) i predstavljaju preduslov za progovaranje. Često roditelji, zbog brige, sklanjaju prepreke djeci kako se ne bi povrijedili, a time im ne dozvoljavaju da eksperimentišu i uče preko svojih čula i sve više postaju pasivna. Zato je poželjno da se roditelji prisjete starih igara (lastiš, školice, žmurke, između dve vatre, puštanje zmajeva, igra klikerima, crvene rukavice i sl.) koje su danas, nažalost, zaboravljene“, kaže Savić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Danas prednost ima tehnologija i moderne igrice, te djeca mnogo vremena provode pred ekranima, bez interakcije sa roditeljima. Roditelji smatraju da je to, na neki način, i „najbezbednije“ da im se djeca ne bi povrijedila.

„Mnogi roditelji kada dovedu dijete kod mene u ordinaciju skidaju jaknu djetetu (koje je predškolskog uzrasta), izvlače stolicu da sjedne, nose njihovu svesku i sl. što negativno utiče na razvoj samostalnosti kod djeteta. Poznato je da se samostalnot razvija preko samobrige (samostalnije oblačenje, obuvanje, hranjenje, pranje ruku, pranje zubića i sl.)“, kaže Savić, te dodaje da tokom uzimanja anamnestičkih podataka roditelji kažu da dijete ne učestvuje u kućnim zadacima, kao ni u sređivanju svojih igračaka i tako dijete ne uči da bude odgovoro i ponosno na sebe zbog doprinosa koji daje.

„Dešava se i da previše hvale dijete i onda ono razvija strah od neuspjeha, a neuspjeh uči djecu da razvijaju strategije kako da prevaziđu prepreke kasnije u životu“, ističe Savić

Pored svega navedenog, Savić ističe da je prisustvo roditelja na logopedskim tretmanima itekako značajno, kako bi roditelji naučili da rade sa djecom u kućnim uslovima.

Djecu je neophodno osnaživati, a ne prezaštititi i odgajati sa strahom. Svi ovi navedeni faktori, kao i stimulativna sredina bez pretjerane brige su ključni za razvoj govora kod djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu u regionalnoj ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u regionalnoj ABA ligi. Crveno bijeli su u trećoj utakmici finalne serije pobijedili...

Otvoren prvi sajam ljepote i zdravlja u Bijeljini (foto)

Prvi sajam ljepote i zdravlja pod nazivom „Beyond beauty“ otvoren je  u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Sajam će...

ZEKIĆI: SRPSKE ŽRTVE NIKO NE ČUJE – Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir

Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir. Srpske žrtve niko ne priznaje, u takvim okolnostima suživot je gotovo nemoguć....

Gradu Bijeljina donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo (foto)

Gradu Bijeljina su donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo Gradu Bijeljina je isporučena vrijedna...