DODIK: Vlada i Narodna skupština treba da prekinu odnose sa američkim i britanskim diplomatama

Datum:

Share post:

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, saopštio je da je na sastanku koalicije dogovoreno da se sačini informacija i donese odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

„Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH“, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija niti su oni ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

„Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika. Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH“, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

U saopštenju se dalje navodi da će kontakte obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoji i predstavnici Srba na svim nivoima BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Paralmentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

„Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj“, ističe se u saopštenju i dodaje da bilo kakvo preduzimanje mjera „navedenih neprijatelja srpskih interesa“ koje se tiču imovine  Republike Srpske dovešće do odluka koje će zaštiti njen suverenitet.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...