Poslije ovoga kafa će vam biti još draža

Datum:

Share post:

Razlog više da pijete kafu – sprečava stvaranje kamena u žučnoj kesi i tako čuva vaše zdravlje, pokazuje studija.

Kofein spada među afrodizijake i pospešuje seksualnu želju
 

Konzumiranje šest ili više šolja kafe dnevno drastično smanjuje rizik od formiranja kamena u žučnoj kesi, pokazala je naučna studija.

Ovaj, prilično veliki unos kafe, snizio je šanse za razvoj ovog bolnog stanja za 23 odsto, u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu.

Naučnici su analizirali zdravlje i životni stil na osnovu podataka 104.500 odraslih ljudi u periodu od 13 godina. Uporedili su da li i koliko kafe učesnici piju i da li su ikada imali problem sa stvaranjem kamenja u žučnoj kesi. 

Konzumiranje samo jedne šolje dnevno snižava rizik od stvaranja kamena za tri odsto, a najveći efekat je primjetan kod onih koji piju po nekoliko šolja kafe dnevno.

Prema nekim opštim preporukama, ne preporučuje se unos više od 400 miligrama kofeina dnevno, a jedna šoljica može da sadrži između 70 i 140 miligrama.

Kamen je inače čvrsta izraslina koja se stvara u žučnoj kesi i može da liči na veća zrnca pjeska ili na kamenčiće. Povezano je sa ishranom koja povećava nivo holesterola, a najčešći simptom je bol u stomaku koji može da traje i do osam sati i da bude vrlo jak.

Naučnici objašnjavaju da kofein sadrži metilksantin koji stimuliše proizvodnju žučne kiseline, a koja sprečava holesterol da formira kamen.

Ova studija sprovedena je nakon što je jedno istraživanje nedavno utvrdilo da konzumiranje tri ili više šolja kafe povećava rizik od migrena, ali i srčanog udara.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Prijavile se hiljade semberskih poljoprivrednika: Za podsticaje spremno 40 miliona KM

Za podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji od 28. marta do 17. aprila podneseno je 3.800...

„Kriza traje duže vrijeme“ Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi SAČUVALI RADNA MJESTA

Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom...

Zatrpala ga zemlja na 170 METARA DUBINE: Spasilački tim pronašao bušilicu, pretpostavlja se da je i RUDAR U BLIZINI

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i nalazi se na...

U Srpskoj rođena 21 beba – 11 djevojčica i 10 dječaka

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 21 beba, od čega 11 djevojčica i 10 dječaka,...