NJegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je večeras jutrenje Velike Subote – Plač Majke Božije i Opijelo Hristovo – Statije sa ophodom oko hrama.

Preosvećenog vladiku Fotija je dočekao arhijerejski namjesnik bijeljinski, protojerej-stavrofor LJubo Bogdanović, starješina hrama svetog Georgija u Bijeljini, sa sveštenstvom, đakonima i vjernim narodom.

Ranije, istog dana, služeno je i večernje bogosluženje sa iznošenjem Plaštanice. Po završenoj službi, usljedilo je i poklonjenje i cjelivanje Plaštanice.

Plašatanica se iznosi i polaže u Hristov grob uz pojanje stihire ,,Tebe odjejuščagosja svjetom jako rizoju” i tu će ostati do Pashalne polunoćnice, kada će uz pojanje tropara ,,Jegda snišel jesi”, biti unesena u sveti oltar i položena na Časnu trpezu, na kojoj ostaje do odanija Pashe.

Na Veliki petak Crkva je sve momente sveštenih događaja spasenja sveta označila bogosluženjem. Vreme hvatanja Spasitelja u Getsimanskom vrtu i osudu NJegovu od arhijereja i starešina na stradanje i smrt – bogosluženjem jutrenja, vreme vođenja Spasitelja na sud ka Pilatu – bogosluženjem 1. časa, vreme osude Gospoda na sudu kod Pilata – bogosluženjem 3. časa, vreme krsnih stradanja Hrista – 6. časom, a skidanje tela Hristovog sa krsta – večernjom na kome se iznosi plaštanica radi poklonjenja vjernog naroda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име