Prijavile se hiljade semberskih poljoprivrednika: Za podsticaje spremno 40 miliona KM

Datum:

Share post:

Za podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji od 28. marta do 17. aprila podneseno je 3.800 zahtjeva. Za povrat dijela uloženih sredstava u poljoprivrednu mehanizaciju, stočarsku i biljnu proizvodnju, izgradnju objekata, nabavku opreme korisnicima je na raspolaganju 40 miliona maraka.

Poljoprivrednici nastoje da idu u korak s vremenom, osavremenjuju proizvodnju jer im se uloženo višestruko isplati. 

Žikica Simić iz semberskog sela Dragaljevac na farmi muznih krava planira da instalira robot, koji će poboljšati proizvodnju, a porodici uštedjeti vrijeme i trud – 57 krava svakodnevno daju hiljadu i po litara mlijeka. Robot je značajna investicija koju ne bi mogao da kupi bez podsticaja.

– Jača mehanizacija uz savremene priključke štedi nam i vrijeme i novac. Olakšava posao i rješava problem nedostatka radne snage do koje je sve teže doći. Malo kredita, malo podsticaja Vlade i nekako se poslože kockice. Velika nam je to pomoć. Bio sam u Njemačkoj, Češkoj, Austriji i ni njihovi farmeri nemaju veće podsticaje – kaže ovaj ugledni domaćin za portal InfoBijeljina. 

Na povrat 40% od ukupne investicije imaju pravo komercijalna poljoprivredna gazdinstva, a 20% nekomercijalna.

Dodatnih 10, odnosno 5 odsto imaju korisnici na 600 metara nadmorske visine ili iznad. Polovina troškova subvencioniše se i za mlađe od 40 godina ili žene, kao i sertifikovane za organsku proizvodnju.

Osim podsticaja za nabavku mehanizacije veliko interesovanje u Semberiji bilo je i za izgradnju objekata.

Konačna rang lista biće objavljena do kraja maja, nakon čega će biti podijeljena rješenja. Sve investicije se podstiču bez troškova PDV-a. Rok za realizaciju i dostavljanje zahtjeva za isplatu sredstava je do 30. septembra tekuće godine. Prošle godine odobreno je 64 miliona maraka za kapitalne investicije. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Udruženje medicinskih sestara i tehničara organizovalo godišnju proslavu – VEČE BIJELIH MANTILA U BIJELJINI (foto, video)

Udruženje medicinskih sestara i tehničara večeras je organizovalo godišnju proslavu u svečanom salonu Exkluziv kojem je prisustvovalo preko...

LOPARE: Maturanti Srednjoškolskog centra ’’Vuk Karadžić’’ defileom obilježili kraj školske godine (foto)

Tradicionalnim defileom ulicama Lopara maturanti Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“ obilježili su kraj školske godine i završetak jedne etape...

Petrović održao radni sastanak na temu izgradnje dječijih igrališta i parkova u Bijeljini

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je održao radni sastanak na temu izgradnje dječijih igrališta i parkova u Bijeljini te...

Dodik i Kalabuhov razgovarali o političkoj situaciji u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov razgovarali su danas o političkoj situaciji u...