BIJELJINA: Centar za pružanje besplatne pravne pomoći opravdao svoje postojanje

Datum:

Share post:

Kancelarija Centra za pružanje besplatne pravne pomoći Vlade RS u Bijeljini otvorena je u 2010. godini i smještena je u Majevičkoj ulici u Bijeljini.

Ovaj centar osnovalo je Ministarstvo pravde Republike Srpske godinu dana ranije, u 2009. godini, i ima pet kancelarija koje pokrivaju kompletno područje Republike Srpske, u Doboju, Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Trebinju i Bijeljini’’, kaže Brankica Lazarević, pomoćnik direktora Centra za pružanje besplatne pravne pomoći – Kancelarija Bijeljina.

Pokrivamo područje okružnih sudova i razlikujemo se od svih ostalih sličnih centara, jer smo mi, u suštini, advokatska kancelarija za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Zaposleni u ovim kancelarijama imaju položen pravosudni ispit i sva neophodna znanja da kao odvokati zastupaju socijalno ugrožene kategorije, ali u predmetima i pod uslovima koje je propisao Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Imamo, dakle, zakon po kojem postupamo i kojim je propisano sve ono što mi radimo, pod kojim uslovima i za koje građane. Pružamo dvije vrste pravne pomoći, a to su usmeni pravni savjeti iz svih oblasti i za tu vrstu pravne pomoći mogu nam se obratiti svi građani Republike Srpske, neovisno na imovinski status, a što se tiče druge vrste pravne pomoći, ona se ogleda u sačinjavanju tužbi, zastupanju pred sudovima. U tom slučaju stranke moraju ispunjavati određene uslove, a to se, prije svega, tiče imovinskog statusa. Mora se utvrditi, da li stranke spadaju u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva. U tom slučaju stranke kod nas prolaze kroz određeni upravni postupak u kojem mi, nakon što saslušamo stranku i upoznamo se sa njenim problemom, utvrđujemo da li je njihov zahtjev osnovan, s obzirom na to da je u pitanju besplatna pravna pomoć, da se ne dogode bilo kakve zloupotrebe. Prije svega, analiziramo taj problem i utvrđujemo njegovu osnovanost, provjeravamo da li stranka već ima punomoćnika, jer, ukoliko ima angažovanog advokata, onda vodimo računa o tome da se mi ne miješamo u taj spor. U slučaju da je zahtjev stranke osnovan, onda ispitujemo i materijalne uslove u kojima stranka trenutno živi. Te podatke obezbjeđujemo kroz određenu dokumentaciju koja nam se prilaže, tako da stranka, uz zahtjev, treba da podnese i dokaze o svom imovinskom stanju. Nakon provedenog postupka, donosimo rješenje o tome, da li se odobrava besplatna pravna pomoć ili se zahtjev odbija“.

Ukoliko se zahtjev odobri, kaže Brankica Lazarević, onda stranka ima pravo na zastupanje do pravosnažnog okončanja postupka.

Mi stranke zastupamo u parničnim, izvršnim, vanparničnim postupcima, u upravnim sporovima i prilikom sačinjavanja apelacija. Nemamo nadležnost za krivični i prekršajni postupak i ta oblast je u nadležnosti advokata. Kod nas su najzastupljeniji predmeti iz oblasti parničnog i izvršnog postupka. U oblasti parničnih postupaka imamo puno predmeta koji se odnose na porodične prilike i odnose, razvode brakova, izdržavanje malodobne djece, utvrđivanje osporavanja očinstva, izmjene odluka o izdržavanju djece, nadoknade šteta, tužbe zbog duga, radni sporovi. U izvršnim postupcima uglavnom su to sporovi koji se odnose na izvršenje pravosnažnih presuda i oko 50 odsto tih predmeta odnosi se na izdržavanje malodobne djece, što i jeste svrha našeg postojanja, a to je ostvarivanje nekih elementarnih prava za socijalno ugroženo stanovništvo“.

Brankica Lazarević kaže da ova kancelarija godišnje obradi oko 1.600 predmeta, a tu je riječ o zastupanjima i pravnim savjetima. U kancelariji je trenutno četvoro zaposlenih, a pokrivaju se sudovi u Srebrenici, Zvorniku i Bijeljini. Kancelarija Centra za pružanje besplatne pravne pomoći Vlade RS u Bijeljini uspješno radi već devet godina i u svakom slučaju je opravdala svoje postojanje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“Brčanska princeza“ i višestruka šampionka razmišlja o prekidu karijere

Jedna od najtitularnijih odbojkašica u BiH, Žana Dragutinović (28) iz Brčkog razmišlja o prekidu karijere. Dojučerašnja reprezentativka BiH i...

KOJI ĆE ZAKON VAŽITI: CIK raspisuje izbore do četvrtka, na potezu partije iz Srpske

Kolegijum Centralne izborne komisije BiH danas bi trebalo da odluči kada će biti održana sjednica CIK na kojoj...

Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsjednika Rusije u novom mandatu (foto,video)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin položio je zakletvu na inauguraciji u Moskvi, čime je stupio na dužnost i započeo...

BANJA LUKA: Otvaranje džamije Arnaudije – prisustvuju Dodik, Cvijanovićeva, Višković i Stanivuković

Banjalučka džamija Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona maraka, biće otvorena danas. Kako je najavljeno, očekuje...