KRUPNI MLADEŽI stoje na putu starenju

Datum:

Share post:

Istraživanje na više od 900 blizanaca, koje su zajedno radili američki stručnjaci za starenje i britanski genetičari, pokazalo je da osobe sa većim brojem krupnijih mladeža po telu sporije stare i duže žive.

Ne bi trebalo da svi mladeži izazovu nespokoj kod osoba koje ih imaju. Istraživanje na više od 900 blizanaca između 18 i 79 godina, koje su zajedno radili američki stručnjaci za starenje i britanski genetičari, pokazalo je da osobe sa većim brojem krupnijih mladeža po telu sporije stare i duže žive.

– Čovek evropske rase u proseku ima oko 30 mladeža prečnika od jedan do pet milimetara. Međutim, nama su bile zanimljive osobe koje imaju čak stotinu mladeža, među kojima su i krupniji. Upravo kod njih je dokazano da žive duže. Ustanovljeno je takođe, da je od dve osobe istih godina, biološki mlađa ona sa više mladeža. Ta razlika ide i do deset godina, istakli su istraživači sa Londonskog kraljevskog koledža dr Veronika Batajli i dr Tim Spektor.

Genetičari smatraju da čovek sa više mladeža ima veću verovatnoću da njegov DNK poseduje poseban mehanizam zaštite od starenja. Uspeli su da ustanove i vezu između broja mladeža i dužine telomera, odnosno končastih krajeva hromozoma, koji se sve više skraćuju sa starenjem organizma. Osobe sa više mladeža imaju duže telomere, što znači da su im i ćelije dugovečnije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Prijavile se hiljade semberskih poljoprivrednika: Za podsticaje spremno 40 miliona KM

Za podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji od 28. marta do 17. aprila podneseno je 3.800...

„Kriza traje duže vrijeme“ Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi SAČUVALI RADNA MJESTA

Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom...

Zatrpala ga zemlja na 170 METARA DUBINE: Spasilački tim pronašao bušilicu, pretpostavlja se da je i RUDAR U BLIZINI

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i nalazi se na...

U Srpskoj rođena 21 beba – 11 djevojčica i 10 dječaka

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 21 beba, od čega 11 djevojčica i 10 dječaka,...