DR ŠKORIĆ: Povećan priliv djece sa respiratornim tegobama

Datum:

Share post:

Specijalista pedijatrije i načelnik Ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije doktor Stojanka Škorić kaže da u njihovoj Ambulanti ima 4.400 registrovanih pacijenata od 0 do 7 godina.

„U prošloj godini imali smo oko 20.400 pregleda, za šta smatram da je veliki broj za ovaj grad. Na odjeljenju rade tri pedijatra i jedan koji nam dolazi na četiri sata, po potrebi. Imamo zaposlenih šest sestara, jedna je na bolovanju i imamo dvije spremačice. Ovdje radi uigran tim koji svaki dan pokušava da zadovolji potrebe ovoga grada. U prošloj godini imali smo registrovano 540 novih pacijenata, što je od ukupno 1.040 živorođene djece prošle godine na teritoriji Bijeljine zadovoljavajući broj“, objasnila je dr Škorić.

Kako kaže, u njihovoj Ambulanti je trenutno povećan priliv djece sa respiratornim tegobama, s obzirom da je rasprostranjen grip i novi vid korone.

„U opticaju je i grip i novi vid korone koji nije tako težak kao onaj „stari“. Imamo respriratorno sincicijski virus koji najviše pogađa djecu do godinu dana. Djeca moraju i pored uključene terapije da se kontrolišu na dva do tri dana, zavisno od djeteta. Oni koji su najteži upućuju se na hospitalizaciju. Onu djecu za koju nismo u mogućnosti da se hospitalizuju, jer je ograničen broj djece, pratimo ambulantno. Zamolila bih roditelje da budu strpljivi. Kad je veliki priliv, nećemo nikoga vratiti i djeca će biti pregledana u toku dana. Naš dispanzer radi od 7.00 do 20.00 časova u dvije smjene. Kada roditelj nazove, pokušavamo da obezbijedimo izabranog pedijatra, a ako on ne može, imate drugi ili treći dan. Ne mora se dolaziti ako je prvi skok temperature, može doći i neki drugi ili treći dan ako je dijete dobro ili starije od godinu dana“, rekla je dr Škorić i dodala da hitne slučajeve primaju odmah i „preko reda“.

„Kada je hitan slučaj, to je hitan slučaj i ostali moraju da pričekaju. Mi imamo algoritme hitnih stanja u pedijatriji i znamo šta je hitno i kako tada da postupimo. Pod hitnim slučajevima podrazumijevamo strano tijelo, laringitis, akutni napad astme, gušenje, srčani zastoj, stanje febrilne konvulzije i slično“, zaključila je dr Škorić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

’’OVO JE VAŠ KLUB’’: ŽOK ’’Radnik’’ Bijeljina uspješno završio sezonu 2023/24

ŽOK ’’Radnik’’ Bijeljina uspješno je završio sezonu 2023/24 sa izuzetno malim budžetskim sredstvima od grada, a od 1....

VUKOVIĆ: Očekujemo pobjedu Ljubiše Petrovića – PDP bitan politički faktor u Bijeljini (foto)

Glavni odbor PDP je na juče (subota, 17. maj 2024.) održanoj sjednici u Bijeljini donio Odluku o izlasku...

II Simpozijum o aritmijama od 24. do 26. maja u Bijeljini

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

KOŠARAC: Šmitu je neophodna medicinska dijagnoza, krajnje je vrijeme da se ovom pacijentu ukaže pomoć

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je Kristijanu Šmitu neophodna medicinska dijagnoza, te da je...