OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA ZA STRADALE MJEŠTANE KORETAŠA U PROTEKLIM RATOVIMA

Datum:

Share post:

OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA ZA STRADALE MJEŠTANE KORETAŠA U PROTEKLIM RATOVIMA

U selu Koretaši, opština Lopare, otkriven je spomenik poginulim mještanima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i spomen ploča postradalim u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnik građevinskog odbora Milutin Tešanović je istakao da je splet okolnosti doveo do toga da se vremenski poklopi otkrivanje spomenika i spomen-ploče za žrtve u proteklim ratovima iz ove mjesne zajednice.

On je naveo da je prilikom izrade Monografije Koretaša došao do niza saznanja o stradanju mještana u Drugom svjetskom ratu, te da je to dovelo do prikupljanja činjenica o zločinima ustaša koje ljudski um teško može da zamisli.

„Iz tih saznanja je pokrenutu akcija za postavljanje spomen ploče i mi smo skupili sredstva za njenu izradu“, rekao je Tešanović.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da se otkrivanjem spomenika u Koretašima zaokružuje izgradnja spomenika u svim mjesnim zajednicama opštine Lopare.

„Jedna od osnovnih obaveza boračke organizacije je njegovanje tradicija i gajenje uspomene na poginule saborce i mi ćemo nastaviti tu aktivnost“, saopštio je Radić.

„Ova spomen obilježja trebaju da opominju naš narod na užase rata i da kao društvo razmišljamo o tome i o onima koji su stvorili Republiku Srpsku, a žrtve su zalog njenog postojanja“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Cvijeće i vijence na spomen obilježja su položili članovi porodica žrtava, mještani, saborci, predstavnici regionalnih boračkih udruženja, opštinske boračke organizacije Lopare, opštine Lopare i pojedinci.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUJNOVIĆ: Kangoo Jumps je preporučljiv za sve uzraste (video)

Kangoo jumps je intenzivan visokomotivacioni trening koji aktivira mišiće cijelog tijela. "To je program koji je namjenjen kako...

Pokret za Bijeljinu sutra će se družiti sa sugrađanima i tradicionalno vršiti podjelu vaskršnjih jaja

Sutra, 3. maja u 10.00 časova, kod ulaza u Zelenu pijacu (pored San Marka) članovi Pokreta za Bijeljinu,...

Nevrijeme ponovo pogodilo Dubai – Kiša pada od noćas, uveli škole na daljinu

Ujedinjeni Arapski Emirati opet su na udaru velike količine padavina o čemu svjedoči kiša koja u Dubaiju pada od...

IVA ANDRIĆ VICEŠAMPIONKA BOSNE I HERCEGOVINE – GORDIĆ I PANIĆ BRONZANI (foto)

Proteklog vikenda u Zenici održano je Državno prvenstvo za Djecu do 13 godina u borbama i katama pojedinačno...