DANAS isplata prava iz sistema dječije zaštite prije predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika

Datum:

Share post:

Danas u  četvrtak, 29. decembra počinje redovna isplata prava za mjesec decembar 2022. godine

Menadžment JU Javnog fonda za dječiju zaštitu i ove godine, kao i prethodnih godina, postarao se da redovna isplata prava na dodatak na djecu, prava na materinski dodatak, prava na pomoć za opremu novorođenčeta, prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju za mjesec decembar 2022. godine počne sutra, 29. decembra 2022. godine, prije predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, istakao je direktor Fonda Nedeljko Jović.

Jović je takođe istakao da je dugi niz godina praksa da se prava iz nadležnosti ovog Fonda u periodu novogodišnjih i božićnih praznika isplate ranije te da se na taj način pruži mala podrška našim korisnicima.

Važno je napomenuti da su korisnicima u 2022. godini sva prava iz Zakona o dječijoj zaštiti redovno isplaćivana početkom mjeseca za prethodni mjesec.

Decembarska isplata dodatka na djecu obuhvata 21.352 djece, odnosno 12.155 korisnika – roditelja, za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, kao i za djecu vulnerabilnih kategorija. Za isplatu ovog prava obezbijeđeno je ukupno 2.561.479,20 KM.

Materinskim dodatkom za mjesec decembar obuhvaćeno je 4.755 majki-porodilja, a za isplatu ovog prava je izdvojeno 1.925.775,00 KM.

Sutra počinje i isplata prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete. Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarile su 94 majke/porodilje, odnosno 73 trećerođene i 24-oro četvrtorođene djece. Za isplatu ovog prava izdvojeno je 54.600,00 KM.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta izdvojeno je 284.500,00 KM za 561 porodilju/majku, odnosno 569-oro djece/novorođenčadi.

Isplatom za mjesec decembar za pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju izdvojeno je ukupno 359.100,00 KM, za ukupno 665 roditelja/ njegovatelja.

Na osnovu prava za refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva za mjesec decembar, do sada, izdvojeno je i isplaćeno 5.377.704,13 KM.

Obavještavaju se korisnici da se za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje prava mogu obratiti poslovnicama JU Javnog fonda za dječiju zaštitu, u mjestima u kojima imaju prebivalište.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ZVIJEZDINI AFRIKANCI HIT WWIN LIGE BIH

Ovosezonski hit najjače fudbalske lige BiH su dva internacionalca iz Afrike Saliman Kayode i Goswill Vadze koji nastupaju...

“Brčanska princeza“ i višestruka šampionka razmišlja o prekidu karijere

Jedna od najtitularnijih odbojkašica u BiH, Žana Dragutinović (28) iz Brčkog razmišlja o prekidu karijere. Dojučerašnja reprezentativka BiH i...

KOJI ĆE ZAKON VAŽITI: CIK raspisuje izbore do četvrtka, na potezu partije iz Srpske

Kolegijum Centralne izborne komisije BiH danas bi trebalo da odluči kada će biti održana sjednica CIK na kojoj...

Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsjednika Rusije u novom mandatu (foto,video)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin položio je zakletvu na inauguraciji u Moskvi, čime je stupio na dužnost i započeo...