Priča o pjevaču iz "Maratonaca" i NJEGOVOJ VEZI SA BIJELJINOM

Datum:

Share post:

U pitanju je čuveni beogradski predratni pevač Milan Bata Timotić jedan od najpopularnijih pevača Kraljevine Jugoslavije.

Prikazivanjem pesme Milana Bate Timotića, dramski pisac Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan su kroz svoje kultno filmsko ostvarenje ”Maratonci trče počasni krug” iz 1982. godine želeli da u vreme kulminacije titoizma odškrinu vrata nekog drugog sveta koji je postojao pre komunista, a o kome nove generacije nisu gotovo ništa znale, niti se u javnosti o tom vremenu bilo šta afirmativno govorilo. Pa su tako ova dva velika filmska stvaraoca, kroz svoju uspešnu parodiju jednog sistema s kraja 1970ih godina u kome se čeka da neprikosnoveni vođa pogrebnog preduzeća ”Dugo konačište” Pantelija već jednom umre, uspeli da prikažu i obrise najveće sahrane u istoriji srpskog naroda kralja Aleksandra u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu i snimke jednog crno-belog ton filma snimljenog pred sam početak Drugog svetskog rata u Beogradu ”Priča jednog grada”. U njemu se pojavljuje jedan veliki srpski pevač o kome ni danas gotovo ništa ne znamo. Uz ovu dokumentaristiku se u Kovačevićevom i Šijanovom remek-delu pojavljuju i neki varoški Srbi preduzetnici sa cilindrima, gramofonima i automobilima koji vode računa o nekim stvarima na koje se u vreme nastanka ”Maratonaca” nije obraćala nikakva pažnja.

Veliki srpski pevač Milan Bata Timotić rođen je u Mačvi, u mestu Banovo Polje kod Šapca 1908. godine. Bio je operski pevač, pevač popularne šlager muzike i pevač narodne muzike. Međutim, kao i većina znamenitih ličnosti tog vremena, bio je vrlo obrazovan čovek. Nakon završena četiri razreda gimnazije u Šapcu, seli se u Beograd u kome maturira i gde završava prava na Beogradskom univerzitetu. Radio je kao opštinski i sudski pripravnik, a kasnije i kao advokat.

U Beogradu je uporedo sa redovnim školovanjem završavao i muzičko školovanje, a nakon toga je započeo i uspešnu muzičku karijeru. Bio je stalni član Beogradske opere, a kao izuzetnog interpretatora izvorne narodne pesme, muzička uprava tadašnjeg Radija Beograd ga je često pozivala da gostuje u emisijama. Prve gramofonske ploče snimio je za izdavačku marku ”Odeon” iz Beograda 1927. godine kada postaje jedan od najpopularnijih pevača Kraljevine Jugoslavije. Zbog sličnosti stila interpretacije, ali i karijere sa najvećim srpskim pevačem izvornih narodnih pesama svih vremena Mijatom Mijatovićem, dobio je nadimak "Novi Mijat" na koji je bio izuzetno ponosan.

U vremenu do Drugog svetskog rata živeo je i radio u Beogradu, a kao stalni član Beogradske kraljevske opere često je gostovao i u bečkoj operi. U slobodno vreme voleo je da ode u rodni Šabac gde se družio se starim prijateljima.
Danas ga većina nas pamti iz ovog crno-belog ton filma ”Priča jednog grada” snimljenog u produkciji Artistik filma iz 1940. godine u Beogradu. Ovaj divan kratki film, režirao je beogradski Jevrejin Maks Kalmić, koga su Nemci streljali odmah po okupaciji Beograda. U ovom devetominutnom filmu prikazan je život kraljevskog Beograda u jednom danu, Beograda jednog drugog sistema i jedne druge građanske klase.

Milan Timotić se oženio Milenom Vuković, međutim nisu imali dece pa se pred rat razveo. Drugi svetski rat dočekuje kao mobilisani rezervni oficir u Bijeljini, a tokom Aprilskog rata je ratovao još i u okolini Valjeva i Užica. Po organizovanju nastavka borbe protiv okupatora, Timotić se kao četnik stavlja na raspolaganje načelniku glavnog štaba i ministru vojnom Kraljevine Jugoslavije generalu Dragoljubu Mihailoviću. Najveći deo rata provodi po zadatku u okupiranom Beogradu kao Dražin ilegalac pod komandom potpukovnika Žarka Todorovića Valtera, komandanta Beograda. Pred ulazak najpre Crvene armije, pa potom i partizana u Beograd, uspeva da se izvuče u Austriju. Period nakon Drugog svetskog rata je proveo u Salcburgu, gde je angažovan kao operski pevač u salcburškoj operi i gde je snimio dva filma.

Nakon Salcburga, seli se u Beč gde kao diplomirani pravnik postaje pravni savetnik Međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija za izbeglice koja je vodila računa o hiljadama pripadnika vojske generala Mihailovića i kralja Petra koji su se pod naletom komunista izvukli iz Jugoslavije. Nakon uspešne činovničke karijere u Austriji, odlazi prvo u Njujork gde je jedno vreme radio u Ujedinjenim nacijama, da bi se potom trajno nastanio u Čikagu u kome su utočište našli brojni njegovi saborci.

1959. godine Milan Bata Timotić upoznaje vrlo atraktivnu i 25 godina mlađu američku pijanistkinju Džoan Kornel. Venčavaju su se dve godine kasnije u Čikagu, a zajedno sa Džoan priređivao je brojne koncerte širom Amerike uporedo snimajući i za produkciju gramofonskih ploča ”Balkan“ mahom srpske izvorne i četničke pesme, ali i operske arije. Zbog zdravstvenih problema sa srcem Milan i Džoan su zimske mesece provodili u Kaliforniji, a leta u Čikagu i Njujorku. Milan Bata Timotić umire u Čikagu 13. novembra 1988. od posledica srčane bolesti i sahranjen je na srpskom groblju u Libertivilu, Ilinois.
 
Izvor: desavanjaubijeljini.com/istorijasrba
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dragiša Trifunović iz Popova istrčao Beogradski maraton (foto)

Preko 13 hiljada takmičara učestvovalo je na 37. izdanju Comtrade Beogradskog maratona. Oboren je rekord po broju učesnika...

PATRIJARH Porfirije KRSTIO 30 MALIŠANA na praznik Cvijeti

Patrijarh Porfirije KRSTIO 30 MALIŠANA na praznik Cvijeti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije krstio je danas, na Cvijeti, tridesetoro...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Bijeljina će dobiti sportsku dvoranu

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da je u njegovom mandatu mnogo...

Juniori OK „Radnik“ Bijeljina ŠAMPIONI Republike Srpske

Bijeljina ima još jedne šampione Republike Srpske, a to su juniori OK "Radnik" Bijeljina. Juniorska selekcija Odbojkaškog kluba ''Radnik"...