U bijeljinskoj Biblioteci predstavljena knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ pokojnog doktora Miodraga Lazića (foto)

Datum:

Share post:

Sinoć je u JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina predstavljena knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića.

Ova knjiga jedan je od najautentičnijih dokumenata i svjedočenja o građanskom ratu u BiH i stradanju srpskog naroda za slobodu, rekao je na večerašnjem predstavljanju knjige u Bijeljini univerzitetski profesor iz Niša Goran Maksimović.

Priča o dešavanjima u ratnoj bolnici u srpskom delu Sarajeva pokazuje pravu prirodu rata, gde su Srbi čitav rat proveli u okruženju, bombardovani, bez struje, vode, gasa i svega što je bilo neophodno za rad bolnice, izloženi svakodnevnom granatiranju, ali je i u takvim uslovima urađeno 3.500 najtežih operacija i spasen ogroman broj života, istakao je Maksimović.

On je naveo da je knjiga potvrda Lazićeve duboke odanosti srpskom narodu i prikaz ovog istinskog patriote i rodoljuba.

Maksimović, koji je autor predgovora u novom izdanju knjige koju je prvi put objavila Novinska agencija Republike Srpske Srna 1996. godine, kaže da ona, osim literatnog značaja, ima i dokumentarno-istorijsku vrijednost.

„Vidimo smrt i tamnu stranu rata, ali i herojsku uzvišenost i primjere srpskih ratnika koji su heroji ravni precima sa Kajmakčalana“, zaključio je Maksimović.

Knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića u novom izdanju izdavačke kuće „Scero print“ iz Niša predstavljena je u Bijeljini u okviru kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“.

Miodrag Lazić, poznati srpski hirurg iz Niša, preminuo je 14. aprila 2020. godine je u 65. godini od virusa korona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...