U bijeljinskoj Biblioteci predstavljena knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ pokojnog doktora Miodraga Lazića (foto)

Datum:

Share post:

Sinoć je u JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina predstavljena knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića.

Ova knjiga jedan je od najautentičnijih dokumenata i svjedočenja o građanskom ratu u BiH i stradanju srpskog naroda za slobodu, rekao je na večerašnjem predstavljanju knjige u Bijeljini univerzitetski profesor iz Niša Goran Maksimović.

Priča o dešavanjima u ratnoj bolnici u srpskom delu Sarajeva pokazuje pravu prirodu rata, gde su Srbi čitav rat proveli u okruženju, bombardovani, bez struje, vode, gasa i svega što je bilo neophodno za rad bolnice, izloženi svakodnevnom granatiranju, ali je i u takvim uslovima urađeno 3.500 najtežih operacija i spasen ogroman broj života, istakao je Maksimović.

On je naveo da je knjiga potvrda Lazićeve duboke odanosti srpskom narodu i prikaz ovog istinskog patriote i rodoljuba.

Maksimović, koji je autor predgovora u novom izdanju knjige koju je prvi put objavila Novinska agencija Republike Srpske Srna 1996. godine, kaže da ona, osim literatnog značaja, ima i dokumentarno-istorijsku vrijednost.

„Vidimo smrt i tamnu stranu rata, ali i herojsku uzvišenost i primjere srpskih ratnika koji su heroji ravni precima sa Kajmakčalana“, zaključio je Maksimović.

Knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“ Miodraga Lazića u novom izdanju izdavačke kuće „Scero print“ iz Niša predstavljena je u Bijeljini u okviru kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“.

Miodrag Lazić, poznati srpski hirurg iz Niša, preminuo je 14. aprila 2020. godine je u 65. godini od virusa korona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...