Gdje uskladištiti SEMBERSKO HLJEBNO ŽITO?

Datum:

Share post:

Žetva pšenice, najveći i najznačajniji posao za semberske ratare, koja u roku od sedam do deset dana početkom jula angažuje sve raspoložive semberske  kombajne, traktore, kamione i sezonske radnike, ove godine protiče u znaku brojnih nepoznanica, od još uvijek neutvrđene i nepoznate otkupne cijene pšenice, pa do toga gdje uskladištiti hljebno žito.

Bijeljinski „Žitopromet“, najveći mlinsko – prerađivački kapacitet u ovom dijelu Republike Srpske, već godinu dana je van pogona. U proteklih 58  godina ovo  mlinsko – prerađivačko preduzeće je svake godine, u ovo doba, dočekivalo na desetine i stotine traktora i kamiona koji su dovozili pšenicu namijenjenu za otkup ili skladištenje. Silosi „Žitoprometa“ raspolažu,  inače, najvećim skladišnim kapacitetom i oni su za ratare decenijama predstavljali sigurnost, jer su znali da postoji mjesto gdje mogu uskladištiti svoju pšenicu. Otužno ovih dana djeluje slika koju smo zabilježili u krugu „Žitoprometa“. Krug je zarastao u travu, kapije su zamandaljene, vaga ne radi.

Radnici su već izgubili svaku nadu da će se pronaći iole prihvatljivo rješenje za njihov status. Kao po navici, svakog ponedjeljka oni dođu u fabrički krug, u nadi da će se nešto proimijeniti, iščekujući da se dogodi nekakvo čudo i da se proizvodnja ponovo pokrene.

Dušan Tomić

Dušan Tomić, predsjednik Sindikalne organizacije u „Žitoprometu“,  iskreno i bez uvijanja, kaže da mu sada puno teže pada to da pogleda u oči vrijednim i čestitim semberskim poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo onima  iz semberskih sela u kojima nema privatnih mlinova. Oni ga svakodnevno zovu i pitaju, šta da rade sa svojom pšenicom.

Da je Gordijev čvor između većinskog vlasnika, radnika i potencijalnih investitora trebalo odavno rasplesti i ne dovoditi se u bezizlaznu situaciju dan ili dva uoči žetve, sada je jasno svima onima koji se iole razumiju u zakone ekonomije. A, da su ekonomski rezoni i prava radnika poštovani, do svega ovoga vjerovatno nikada ne bi ni došlo.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Milovanović predlaže Bojana Savića za predsjednika SNSD Bijeljina (foto)

Najnovija informacija je da će novi predsjednik GrO SNSD Bijeljina biti Bojan Savić. Kako nezvanično saznajemo, sjednica je zakazana...

LOPARE: Donirana kompletna građa za hram u Lipovicama (foto)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i odbornik u Skupštini opštine Lopare Cvjetko Tomić su donirali...

RAVNA GORA: Sjećanje na stare junake – počast novima

Srbija i Srbi, ma gdje živeli, treba da budu srećni što su, u Drugom svjetskom ratu, imali dva...

DR STEVIĆ: Značaj preventivnih ginekoloških pregleda je ogroman (video)

Doktor Bojan Stević, ginekolog i načelnik ginekologije Doma zdravlja Bijeljina istakao je da je značaj prevencije ogroman. "Značaj prevencije...