NOVI STIPENDISTI GRADA BIJELJINA U ŠKOLSKOJ 2022/23. GODINI (foto)

Datum:

Share post:

Danas su u Gradskoj upravi Grada Bijeljina uručeni zaključci o stipendiranju učenika, odnosno studenata, koji su pravo na stipendije ostvarili na osnovu najboljeg uspjeha tokom školovanja u svojim školama, odnosno, zaključci o stipendiranju učenika sa poteškoćama u razvoju.

Trend rasta stipendija koje Grad Bijeljina dodjeljuje učenicima i studentima je nastavljen i ove godine, a budžet za stipendiranje je sa prošlogodišnjih 290.000 konvertibilnih maraka, povećan na 320.000 KM. 

Struktura stipendista Grada obuhvata više različitih kategorija – uključujući nove stipendiste,  među 152 ukupno stipendiranih je 46 učenika generacije osnovnih škola, 26 učenika generacije srednjih škola, 43 studenta, odnosno, 37 učenika sa teškoćama u razvoju.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da su, u skladu sa budžetskim okvirom, povećani i iznos i broj stipendija, pa je izdvajanje za stipendiranje učenika sa posebnim potrebama koji nisu smješteni u specijalizovane ustanove sa 110 KM uvećano na 150 KM, stipendija za učenike generacije osnovnih škola povećana je sa 110 KM na 125 KM, za studente koji su bili učenici generacije u srednjim školama sa 220 KM povećano na 240 KM, a stipendije za studente visokoškolskih ustanova su takođe povećane sa 220 KM na 240 KM mjesečno po studentu.

– Krajem oktobra ili početkom novembra ove godine biće raspisan novi javni konkurs na koji će studenti moći da konkurišu za dobijanje stipendija pa će broj od sadašnjih 152 stipendista i dalje rasti. Zalagaćemo se za širi budžetski okvir po pitanju stipendija i ostalih pozicija koje direktno pomažu porodicama i djeci, ali, kao što smo to i do sada nebrojeno puta radili putem inicijativa i dopisa, ponovo apelujemo na Ministarstvo da poveća izdvajanja za sanaciju i adaptaciju školskih objekata, jer su za ovu namjenu i za novu izgradnju decenijska ulaganja institucija sa republičkog nivoa zaista bila minimalna i u narednom periodu bi morala biti veća. Svojim radom smo dokazali koliko su nam djeca bitna, a u budžetu za sljedeću godinu ponovo ćemo planirati nabavku knjiga za osnovce, ali i školskog pribora, a za dvije godine planiramo i javnu nabavku udžbenika i za srednjoškolce, rekao je Petrović i zaključio da se ulaganjem u obrazovanje stvara ljepše, uspješnije i kvalitetnije društvo.

Slavica Nikolić, majka stipendiste Milice Mićanović koja je sada student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a bila je đak generacije u Ekonomskoj školi u Bijeljini, rekla je da sa ekonomskog gledišta ovo jeste velika pomoć, ali je od toga još značajnije priznanje djeci, jer je sav njihov trud i rad prepoznat i nagrađen, odnosno, da će im to moralno biti važan podsticaj da nastave da vrijedno uče i u nastavku školovanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...