NOVI STIPENDISTI GRADA BIJELJINA U ŠKOLSKOJ 2022/23. GODINI (foto)

Datum:

Share post:

Danas su u Gradskoj upravi Grada Bijeljina uručeni zaključci o stipendiranju učenika, odnosno studenata, koji su pravo na stipendije ostvarili na osnovu najboljeg uspjeha tokom školovanja u svojim školama, odnosno, zaključci o stipendiranju učenika sa poteškoćama u razvoju.

Trend rasta stipendija koje Grad Bijeljina dodjeljuje učenicima i studentima je nastavljen i ove godine, a budžet za stipendiranje je sa prošlogodišnjih 290.000 konvertibilnih maraka, povećan na 320.000 KM. 

Struktura stipendista Grada obuhvata više različitih kategorija – uključujući nove stipendiste,  među 152 ukupno stipendiranih je 46 učenika generacije osnovnih škola, 26 učenika generacije srednjih škola, 43 studenta, odnosno, 37 učenika sa teškoćama u razvoju.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da su, u skladu sa budžetskim okvirom, povećani i iznos i broj stipendija, pa je izdvajanje za stipendiranje učenika sa posebnim potrebama koji nisu smješteni u specijalizovane ustanove sa 110 KM uvećano na 150 KM, stipendija za učenike generacije osnovnih škola povećana je sa 110 KM na 125 KM, za studente koji su bili učenici generacije u srednjim školama sa 220 KM povećano na 240 KM, a stipendije za studente visokoškolskih ustanova su takođe povećane sa 220 KM na 240 KM mjesečno po studentu.

– Krajem oktobra ili početkom novembra ove godine biće raspisan novi javni konkurs na koji će studenti moći da konkurišu za dobijanje stipendija pa će broj od sadašnjih 152 stipendista i dalje rasti. Zalagaćemo se za širi budžetski okvir po pitanju stipendija i ostalih pozicija koje direktno pomažu porodicama i djeci, ali, kao što smo to i do sada nebrojeno puta radili putem inicijativa i dopisa, ponovo apelujemo na Ministarstvo da poveća izdvajanja za sanaciju i adaptaciju školskih objekata, jer su za ovu namjenu i za novu izgradnju decenijska ulaganja institucija sa republičkog nivoa zaista bila minimalna i u narednom periodu bi morala biti veća. Svojim radom smo dokazali koliko su nam djeca bitna, a u budžetu za sljedeću godinu ponovo ćemo planirati nabavku knjiga za osnovce, ali i školskog pribora, a za dvije godine planiramo i javnu nabavku udžbenika i za srednjoškolce, rekao je Petrović i zaključio da se ulaganjem u obrazovanje stvara ljepše, uspješnije i kvalitetnije društvo.

Slavica Nikolić, majka stipendiste Milice Mićanović koja je sada student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a bila je đak generacije u Ekonomskoj školi u Bijeljini, rekla je da sa ekonomskog gledišta ovo jeste velika pomoć, ali je od toga još značajnije priznanje djeci, jer je sav njihov trud i rad prepoznat i nagrađen, odnosno, da će im to moralno biti važan podsticaj da nastave da vrijedno uče i u nastavku školovanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JU OŠ „Dvorovi“ iz Dvorova posjetila Udruženje „Bijeljinska djeca suncokreti (foto)

Učenici škole zajedno sa direktorom i defektologom OŠ "Dvorovi" iz Dvorova kod Bijeljine posjetili su udruženje: „Bijeljinska djeca...

Međunarodni savjetodavni dani nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH i Republici Austriji 7. i 8. maja u Sarajevu (foto)

Saopštenje Fonda PIO RS prenosimo u cjelosti: "Međunarodni savjetodavni dani između nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH (Fond...

Film Marijane Nikolić, učenice Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine osvojio prvu nagradu na BH Festivalu jednominutnog filma za mlade (video)

Udruženje za podršku osobama sa mentalnim poteškoćama i invaliditetom "Menssana" iz Sarajeva nagradilo je Marijanu Nikolić, učenicu Tehničke...

Bijeljina bira najljepše dvorište, prostor ispred ZEV i javni prostor u mjesnim zajednicama

U okviru akcije „April - mjesec čistoće“, Grad Bijeljina će i ove godine birati najljepše dvorište, a tom...