U OŠ „Sveti Sava“ održano predavanje u značaju pravilne i zdrave ishrane (foto)

Datum:

Share post:

U bijeljinskoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ danas je organizovano predavanje za učenike ove škole o zdravoj ishrani.

Milena Milovanović, nastavnik u OŠ „Sveti Sava“ i organizator predavanja istakla je da su u školi došli do zaključka da se veliki broj učenika neadekvatno hrani i da ne doručkuju.

„S obzirom da je juče bio 16. oktobar, Svjetski dan hrane, koji se prema kalendar Svjetski zdravstvene organizacije obilježava u 150 zemalja, odlučili smo da im se pridružimo u obilježavanju. Naime, cilj je afirmisanje zdravih životnih stilova, odnosno, promocija zdrave raznovrsne ishrane. Smatramo da je zdrava ishrana važna za učeničku populaciju, za njihovo zdravlje i razvoj, ali isto tako i za učenje, jer pravilna ishrana utiče pozitivno na kognitivne sposobnosti i na koncentraciju“, rekla je Milovanovićeva.

Ona je napomenula da ne treba zanemariti brojna istraživanja o tome da su način ishrane i sklonosti ka nasilničkom ponašanju povezani, te da će nastojati da upute inicijativu prema obrazovnim institucijama kako bi tema zdrave ishrane bila uvrštena i u časove odjeljenske zajednice.

Učenici su danas na predavanju koje je održala dr Stojanka Škorić, pedijatar i subspecijalista ishrane, između ostalog, upoznati i sa podacima da nezdrava ishrana može da bude uzročnih raznih bolesti, da drastično raste stopa oboljelih od dijabetesa.

„Pravilna ishrana ima itekako značajan uticaj na normalan rast i razvoj i na sprečavanje bolesti u kasnijem životnom dobu. Danas ću se naročito osvrnuti na prevenciju gojaznosti koja je sve zastupljenija kod djece, a razlog tome je sve veća zastupljenost energetskih pića. Osim toga što izazivaju gojaznost, izazivaju i oštećenje jetre i mnogih drugih organa“, rekla je Škorićka, te dodala da je pravilna ishrana osnov zdravlja i ulaganja u zdraviji život u kasnijem životnom dobu.

Promovisanje ideje zdravog pristupa ishrani u OŠ „Sveti Sava“ podržalo je rukovodstvo škole, na čelu sa direktorom ove obrazovne ustanove Vladimirom Vulovićem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (foto)

Polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ i učenica druge godine Gimnazije, Milica Tomić, osvojila je dve zlatne medalje...

POŽAR na deponiji Eko Depa u Bijeljini

Pripadnici TVSJ Bijeljina se nalaze na gašenju požara na deponiji Eko Depa u Bieljini. -Na lice mjesta je upućeno...

Lazareva subota u Bijeljini obilježena na tradicionalan način

Tradicionalnom proljećnom igrom „Lazarice“ ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini je danas obilježena Lazareva subota. Dječiji ansambl Srpskog...

‘’LAZARICE’’ će mještanima MZ Novi Dvorovi u nedjelju poželjeti igrom i pjesmom blagorodnu godinu

U nedjelju 28.04.2024. godine u 08.00 časova  Lazarice  će proći kroz naselje Novi Dvorovi, kada će u veseloj...