U OŠ „Sveti Sava“ održano predavanje u značaju pravilne i zdrave ishrane (foto)

Datum:

Share post:

U bijeljinskoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ danas je organizovano predavanje za učenike ove škole o zdravoj ishrani.

Milena Milovanović, nastavnik u OŠ „Sveti Sava“ i organizator predavanja istakla je da su u školi došli do zaključka da se veliki broj učenika neadekvatno hrani i da ne doručkuju.

“S obzirom da je juče bio 16. oktobar, Svjetski dan hrane, koji se prema kalendar Svjetski zdravstvene organizacije obilježava u 150 zemalja, odlučili smo da im se pridružimo u obilježavanju. Naime, cilj je afirmisanje zdravih životnih stilova, odnosno, promocija zdrave raznovrsne ishrane. Smatramo da je zdrava ishrana važna za učeničku populaciju, za njihovo zdravlje i razvoj, ali isto tako i za učenje, jer pravilna ishrana utiče pozitivno na kognitivne sposobnosti i na koncentraciju“, rekla je Milovanovićeva.

Ona je napomenula da ne treba zanemariti brojna istraživanja o tome da su način ishrane i sklonosti ka nasilničkom ponašanju povezani, te da će nastojati da upute inicijativu prema obrazovnim institucijama kako bi tema zdrave ishrane bila uvrštena i u časove odjeljenske zajednice.

Učenici su danas na predavanju koje je održala dr Stojanka Škorić, pedijatar i subspecijalista ishrane, između ostalog, upoznati i sa podacima da nezdrava ishrana može da bude uzročnih raznih bolesti, da drastično raste stopa oboljelih od dijabetesa.

„Pravilna ishrana ima itekako značajan uticaj na normalan rast i razvoj i na sprečavanje bolesti u kasnijem životnom dobu. Danas ću se naročito osvrnuti na prevenciju gojaznosti koja je sve zastupljenija kod djece, a razlog tome je sve veća zastupljenost energetskih pića. Osim toga što izazivaju gojaznost, izazivaju i oštećenje jetre i mnogih drugih organa“, rekla je Škorićka, te dodala da je pravilna ishrana osnov zdravlja i ulaganja u zdraviji život u kasnijem životnom dobu.

Promovisanje ideje zdravog pristupa ishrani u OŠ “Sveti Sava” podržalo je rukovodstvo škole, na čelu sa direktorom ove obrazovne ustanove Vladimirom Vulovićem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...