U OŠ „Sveti Sava“ održano predavanje u značaju pravilne i zdrave ishrane (foto)

Datum:

Share post:

U bijeljinskoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ danas je organizovano predavanje za učenike ove škole o zdravoj ishrani.

Milena Milovanović, nastavnik u OŠ „Sveti Sava“ i organizator predavanja istakla je da su u školi došli do zaključka da se veliki broj učenika neadekvatno hrani i da ne doručkuju.

„S obzirom da je juče bio 16. oktobar, Svjetski dan hrane, koji se prema kalendar Svjetski zdravstvene organizacije obilježava u 150 zemalja, odlučili smo da im se pridružimo u obilježavanju. Naime, cilj je afirmisanje zdravih životnih stilova, odnosno, promocija zdrave raznovrsne ishrane. Smatramo da je zdrava ishrana važna za učeničku populaciju, za njihovo zdravlje i razvoj, ali isto tako i za učenje, jer pravilna ishrana utiče pozitivno na kognitivne sposobnosti i na koncentraciju“, rekla je Milovanovićeva.

TESTNA REKLAMA

Ona je napomenula da ne treba zanemariti brojna istraživanja o tome da su način ishrane i sklonosti ka nasilničkom ponašanju povezani, te da će nastojati da upute inicijativu prema obrazovnim institucijama kako bi tema zdrave ishrane bila uvrštena i u časove odjeljenske zajednice.

Učenici su danas na predavanju koje je održala dr Stojanka Škorić, pedijatar i subspecijalista ishrane, između ostalog, upoznati i sa podacima da nezdrava ishrana može da bude uzročnih raznih bolesti, da drastično raste stopa oboljelih od dijabetesa.

„Pravilna ishrana ima itekako značajan uticaj na normalan rast i razvoj i na sprečavanje bolesti u kasnijem životnom dobu. Danas ću se naročito osvrnuti na prevenciju gojaznosti koja je sve zastupljenija kod djece, a razlog tome je sve veća zastupljenost energetskih pića. Osim toga što izazivaju gojaznost, izazivaju i oštećenje jetre i mnogih drugih organa“, rekla je Škorićka, te dodala da je pravilna ishrana osnov zdravlja i ulaganja u zdraviji život u kasnijem životnom dobu.

Promovisanje ideje zdravog pristupa ishrani u OŠ „Sveti Sava“ podržalo je rukovodstvo škole, na čelu sa direktorom ove obrazovne ustanove Vladimirom Vulovićem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Banja Luci u toku sjednica GO SDS RS (foto)

U toku je sjednica Glavnog odbora SDS (subota, 26. novembra 2022.) koja se održava u prostorijama Gradskog odbora...

LUKA PETROVIĆ: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da plate rudara treba povećati, ali da treba...

Luka Jović u timu Srbije protiv Kameruna

Reprezentaciju Srbije u ponedjeljak očekuje drugi meč na Mundijalu, a selektor Dragan Stojković odlučiće se za drugu formaciju...

Trener i članovi uprave Zvijezde 09 bodrili Srbiju u meču protiv Brazila (foto)

Brazil i Srbija su u Kataru odigrali svoj prvi meč na Svjetskom prvenstvu, a Karioke su dominantno stigle...