BIJELJINA: Održan skup bratstva Šurbata

Datum:

Share post:

Bratstvo Šurbata/Šurbatovića sabrano iz cijelog svijeta održalo je skup u Bijeljini.
 

Ovo je drugi skup Šurbatovića, čiji korijeni vode sa Čeva, iznad Nikšića, gdje i danas postoji Šurbatovo kućište.

Prethodno njihovo okupljanje bilo je u Beogradu 2017. godine, ali će etno-selo "Stanišići" kod Bijeljine, od njihovog jučerašnjeg druženja, biti centar Šurbata/Šurbatovića iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, ali i Francuske, Norveške, Češke i daleke Amerike.

Organizator skupa Goran Šurbat kaže da je njihovo okupljanje dokaz da je granice između Srba nemoguće postaviti.

"Svi učesnici skupa su u genetskom /krvnom/ srodstvu i, iako živimo u tri države Crnoj Gori, Srbiji, Republici Srpskoj, ali i mnogim evropskim državama, granice za nas ne znače ništa", poručio je Goran Šurbat.

Korijeni Šurbatovića vode sa Čeva, gdje i danas postoji Šurbatovo kućište.

Šurbat, sin Vukotin, riješio je nekad da napusti Katunsku nahiju i naseli se na Gradac bršanski, a kasnije i Bršno.

U BiH je završio predak Šurbata koji je u Crnoj Gori ubio turskog agu. Od Šurbata postali su Šurbatovići, Čanovići, Vušovići i Mirjačići.

Šurbatovići su se iz Crne Gore najviše raselili na Kosovo i Metohiju, odakle su u zadnjem vijeku morali da bježe u centralnu Srbiju.

Ima ih i u BiH pod imenom Šurbati. Od Šurbata u BiH prezime su preuzeli Babići, koji su sa njima preko ženske linije izbjegli iz Crne Gore u BiH i živjeli zajedno.

Šurbati u BiH su živjeli uglavnom u Sarajevu i oko Sarajeva, kao i u Trebinju. U posljednjem ratu sarajevski Šurbati su se raselili širom Republike Srpske, a najviše u Bijeljinu.

Od Šurbatovića su i Katići, ali među njima nema više muških potomaka.

Mnogo je umnih glava dalo ovo bratstvo, kao što je poručnik Jugoslovenske vojske u otadžbini Milisav Šurbatović, koji je poslije Drugog svjetskog rata živio u Americi i zadužio čovečjanstvo tako što je kao šef inženjerske ekipe projekta "Apolo 11", pomogao, sa ostalima, da nešto kasnije astronauti Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins zakorače na Mjesec.

Poznat je i Bane Šurbat kao jedan od 12 heroja Sarajeva iz Drugog svjetskog rata, po kojem su jedna ulica i škola na Grbavici/Vrace dobile ime. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, na padinama Trebevića, kod Sarajeva.

U posljednjem ratu u BiH, na kućnom pragu u Sarajevu, na Marin Dvoru, ubijen je primarijus doktor Gojko Šurbat.

U novije vreme od Šurbatovića se ističe Jovan, koji obavlja funkciju generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije.

Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

ELEKTRO BIJELJINA: U nedjelju godišnji remont u Zvorniku

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ nastavljaju sa remontima najvećih elektroenergetskih postrojenja u Podrinju, tako da će...

U Bijeljini rođene TRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri bebe, odnosno jedna djevojčica...

SERVISNE INFORMACIJE za 17. maj: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...