Bijeljinsko bijenale – 14. put u Muzeju Semberije

Datum:

Share post:

U Muzeju Semberije u toku je 14. „Bijeljinsko bijenale“ – tradicionalna likovna smotra na kojoj je ove godine dvadeset umjetnika izložilo 29 radova. Bijenale se održava u dvogodišnjim intervalima već 30 godina, s tim da prošle godine nije održano zbog stanja izazvanog epidemijom virusa korona.

Stručni žiri su činili grafičar Milijanko Miholjčić, master likovni umjetnik Vesna Todorović i kustos Muzeja Dejan Ćosić.

Član žirija Vesna Todorović je napomenula da su i na ovom Bijenalu umjetnici koristili različite likovne tehnike, da se žiri ove odlučio da dodijeli tri nagrade, a da za pobjednika izabere Katarinu Aćimović.

– Ova umjetnica je izložila dva rada u kombinovanoj tehnici tapiserija-vez pod nazivom „Majčine“ i „Majčine 2“. NJen umjetnički izraz je zanimljiv i likovno kvalitetan, pa je žiri brzo donio odluku o pobjedniku. Katarina je trenutno na završnoj godini Odsjeka za slikarstvo Akademije umjetnosti u Banjaluci i učestvovala je na osam kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu – navela je, između ostalog, Vesna Todorović, govoreći o ovogodišnjoj pobjednici Bijenala.

Druga nagrada pripala je Mirni Jovanović za rad „Zemlja“ u tehnici akrilik, a treća nagrada otišla je u ruke Sabire Pazarac za rad „Sloboda“, rađen u tehnici kolaž-akril na platnu.

Direktor Muzeja Momčilo Koprivica je dodao da će izložba biti postavljena do 27. jula, a da će prvonagrađeni umjetnik biti u prilici da u ovom prostoru organizuje samostalnu izložbu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gradbijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Selak povodom Međunarodnog dana rada: Slavimo radnike i temeljne vrijednosti SPS

SPS obilježava 1. maj - Međunarodni dan rada, slaveći radnike širom Republike Srpske i temelje naših programskih načela:...

Podnesena Krivična prijava protiv Jelene Trivić (foto,video)

Saopštenje Advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine prenosimo u cjelosti Advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine Vam se obraća u ime...

Dan otvorenih vrata za trudnice u bijeljinskoj Bolnici

U susret Svjetskom danu babica u bijeljinskoj bolnici danas je organizovan Dan otvorenih vrata za trudnica. Tom prilikom...

Odlični bijeljinski „Akademci“ na državnom prvenstvu

Na održanom Prvenstvu BiH za mlađe pionire i pionirke, atletičari Atletskog kluba "Akademac" ponovo su imali uspjeha i...