U Bijeljini održana “Konferencija beba“ (foto, video)

Datum:

Share post:

U gradskom parku u Bijeljini danas je održana tradicionalna manifestacija “Konferencija beba” koja se organizuje već više od jedne decenije.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, rekao je da sa radošću prisustvuje današnjem događaju, te da se ne može zamisliti u ljepšem društvu.

"U prethodnom periodu dosta toga smo uradili na poboljšanju nataliteta. Skupština Grada uvela je i novčane naknade za svaku novorođenu bebu, smanjili smo cijenu javnom vrticu, uveli smo subvencije roditeljima za djecu koja borave u privatnim vrtićima, kao i niz drugih mjera kako bi olakšali svima koji se odluče da budu roditelji", rekao je Đurđević.
Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske i jedan od osnivača konferencije beba u Srpskoj, istakla je da sa ponosom prisustvuje ovakvim manifestacijama, te da smatra da je ovo samo jedan od načina podrške rađanja i promocije nataliteta.

"Ovakva manifestacija, koja krasi Srpsku već više od deceniju, prilika je da pružimo podršku roditeljima i da uputimo poruku da i dalje nažalost pada broj rađanja u Srpskoj. Nažalost, i dalje imamo veći broj umrlih nego rođenih, preko 7000", rekla je Vukovićka.

Mladen Arsenović, šef Kabineta Gradonačelnika uputio je veliki šareni pozdrav mališanima, te istakao da je scena u Gradskom parku jedna od najveličanstvenijih, koja hrani i srce i dušu.

"Nadamo se da u narednim godinama ova manifestacija biti još masovnija, a u prilog tome govore i brojke. Statistika kaže da smo u 2019. godini imali oko 1050 prijavljenih beba na području  Bijeljine, u 2020. godini je taj trend bio nešto niži, ali sada se ponovo vraćamo u 2021.godinu i prijavljeno je preko 1000 beba. Nadamo da ćemo zadržati bar tu brojku od 1000 beba", poručio je Arsenović.

Grad Bijeljina je sa više aktivnosti i akcija podržao pronatalitetnu politiku,  kako Skupština Grada, tako i Kabinet Gradonačelnika, koji je izradio nekoliko dokumenata, zajedno sa Ombudsmanom za zaštitu prava djece.

Na današnjoj manifestaciji "Konferencija beba" registrovano je 108 beba. U aktivnostima su učestvovali "Aksa" i JU Fond za dječiju zaštitu koji su obezbjedili adekvatne poklone za mališane.
 

 

Pobjednici današnje manifestacije su: Relja Pavić, Sofija Lukić, Milica i Miloš Stevanović i Martina Simić.

Najstarija izabrana beba: Relja (Cvijetin) Pavić, rođen 28.06.2021. godine dobio je hodalicu.

Najmlađa beba Sofija (Milorad) Lukić, rođena 17.06.2022.godine dobila je kišobran kolica, dok su blizanci Milica i Miloš Stevanović (Mladen) dobitnici kolica i autosjedalice. Blizanci su rođeni 20.07.2021.godine.

Beba sa najviše braće i sestara, kao najmlađe dijete u porodici je Martina (Slavko) Simić, koja je rođenda 23.11.2021. godine. U porodici Simić, Martina je deseto dijete i kao poklon, danas je dobila krevetac i vaučer Fonda za dječiju zaštitu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...

SPC slavi Svetog Jakova Persijanca

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jakova Persijanca, hrišćanskog mučenika i svetitelja koji je živeo u 5. veku. Pravoslavni...