Osloboditi vodovode plaćanja PDV- a za posebnu vodnu naknadu

Datum:

Share post:

Predstavnici vodovodnih preduzeća u BiH očekuju da ih Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ oslobodi od najavljenog retroaktivnog obračuna PDV-a za posebnu vodnu naknadu jer će, ukoliko to ne učini, ugroziti njihovu likvidnost, te ionako otežano poslovanje.

Predstavnici vodovodnih preduzeća u BiH očekuju da ih Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ oslobodi od najavljenog retroaktivnog obračuna PDV-a za posebnu vodnu naknadu jer će, ukoliko to ne učini, ugroziti njihovu likvidnost, te ionako otežano poslovanje.
Na sastanku predstavnika vodovodnih preduzeća, koji je ovim povodom održan u Sarajevu, direktor “Vodovoda” Banjaluka Zoran Popović rekao je novinarima da je Udruženje “Vodovodi Republike Srpske” zajedno sa resornom asocijacijom Federacije BiH /FiH/ o ovom problemu upoznalo UIO prošle godine u Banjaluci.

Popović je naveo da su prije današnjeg sastanka dobili tumačenje iz UIO, koja se poziva na Zakon o PDV-u, da se ovaj porez na vodne naknade mora plaćati, istakavši da je argument vodovodnih preduzeća Zakon o vodama.

“Ovo je veliki udar na sva vodovodna preduzeća. U ‘Vodovodu’ Banjaluka, PDV kontrola je bila prije pet godina, a sve dosadašnje kontrole, pa i prije uvođenja PDV-a od 2006. godine, inspektori nisu nikada dali nalog za obračun PDV-a za vodnu naknadu. Zašto se to sada radi, ne znamo”, rekao je Popović.

Navodeći da su ove godine u Skupštinii grada Banjaluka jedva podigli cijenu vode za 11 feninga, Popović kaže da bi uvođenje naplate PDV-a za posebnu vodnu naknadu povećao troškove na milion KM.

“To nikako ne možemo podnijeti, a ako se bude retroaktivno obračunalo posljednjih pet godina, likvidnost preduzeća biće dovedena u pitanje”, rekao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će na sastanku u Mostaru u srijedu, 27. marta, UIO BiH otvoriti raspravu o najavljenom retroaktivnom obračunu PDV-a za posebnu vodnu naknadu i donijeti rješenje kojim bi vodovodi bili oslobođeni ove obaveze.

Pomoćnik ministra za vode u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Hazima Hadžović naglasila je da se mora naći izlaz iz ove situacije i vodovode osloboditi obaveze plaćanja PDV-a za posebnu vodnu naknadu.

“Prema podacima kojim raspolažemo, to bi dovelo u stečaj mnogo veći broj vodovoda nego što je trenutno slučaj. Plaćanjem ove obaveze, njihove usluge bi sigurno bile ugrožene za veliki broj građana u BiH”, rekla je Hadžovićeva.

Direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo Azra Muzur naglasila je da vodovodna preduzeća od naplate naknade za vodu nemaju nikakve korist.

“Agenciji za vode ide 40 odsto tih sredstava, 45 odsto se uplaćuje u korist budžeta Kantona Sarajevo, a 15 odsto Fondu za zaštitu životne sredine Federacije”, navela je Muzur.

Ona kaže da bi u slučaju uvođenja naplate PDV-a za posebnu vodnu naknadu, sarajevski “Vodovod” na godišnjem nivou plaćao 350.000 KM, a da bi za retroaktivni period od 2015. godine, kada je bila posljednja kontrola, morali izdvojiti 2,5 miliona KM sa kamatama, što nijedno vodovodno preduzeće ne bi moglo da plati.

​Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...