Bakir na čelu Doma naroda BiH

Datum:

Share post:

Izborom Bakira Izetbegovića za predsjedavajućeg, te Dragana Čovića za prvog zamjenika i Nikole Špirića za drugog zamjenika predsjedavajućeg, završena je konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.  Od prisutnih 14 od ukupno 15 delegata u Domu naroda, za izbor novog rukovodstva glasalo je 12. Uzdržana su bila dva i to Mladen Bosić i Zlatko Miletić.

Prije izbora rukovodstva Doma naroda delegati su dali svečanu izjavu, a konstitutivnom sjednicom predsjedavao je najstariji delegat Sredoje Nović iz SNSD-a.

On je rekao da očekuje kako će se u Domu naroda PSBiH osjećati tolerantna, civilizovana i demokratska atmosfera bez obzira na različitosti delegata.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Sjednici na kojoj je napokon Bosna i Hercegovina dobila zakonodavnu vlast nisu prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Delegati su se svečanom izjavom obavezali da će poštovati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum te štititi i zauzimati se za ljudska prava i slobode svih građana BiH.

Delegati iz srpskog naroda u Domu naroda PSBiH su Dušanka Majkić (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Nikola Špirić (SNSD) i Mladen Bosić (SDS).

Delegati iz bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH su Bakir Izetbegović (SDA), Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA), Denis Bećirović (SDP) i Fahrudin Radončić (SBB).

Delegati iz hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH su Dragan Čović (HDZ BiH), Bariša Čolak (HDZ BiH), Marina Pendeš (HDZ BiH), Lidija Bradara (HDZ BiH) i Zlatko Miletić (DF).

U nastavku konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati će formirati klubove naroda i izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg tog doma Parlamenta BiH.

Delegate iz srpskog naroda delegirala je NSRS, bošnjačkog i hrvatskog naroda delegirao je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izvor. klix.ba

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda pobijedila Vojvodinu u Kupu Srbije i osvojila DUPLU KRUNU

CRVENA zvezda potvrdila je domanaciju u srpskom fudbalu pošto je posle prvenstva osvojila i Kup Srbije pobedivši u...

Sjećanje na đenerala Mihajla Živkovića Gvozdenog

Poznati komandant Odbrane Beograda, gvozdeni đeneral Mihajlo Živković, sa solunskog fronta poslat je u Odesu da formira Korpus...

ĐURĐEVIĆ: Na izbore izlazimo, i pobijedićemo, i Šmita i Šmitovu opoziciju

Predsjedništvo SNSD je danas donijelo odluku da će SNSD učestvovati na lokalnim izborima koje je raspisala Centralna izborna...

MILIČEVIĆ: Stranke iz vlasti su znale da će izaći na izbore po pravilima CIK

Odluka stranaka iz vlasti da izađu na izbore po tzv. Šmitovom zakonu je  bila očekivana od prvog trenutka...