NA DANAŠNJI DAN podignuta optužnica protiv Šešelja

Datum:

Share post:

Na današnji dan 14. februara 1912. godine rođen jugoslovenski istraživač i putopisac mađarskog porijekla Tibor Sekelj, učesnik ekspedicija širom svijeta. Napisao je mnoštvo putopisa i udžbenik za jezik esperanto.

Međunarodna arbitražna komisija 1997. godine donijela je odluku da sporno područje grada Brčko u BiH bude stavljeno pod međunarodni nadzor do marta 1998.

Bosanski Srbi Miroslav Tadić i Milan Simić 1998. godine predali su se dobrovoljno Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine tokom ratova na tlu bivše SFRJ 1991-1995. koji su se dobrovoljno predali Sudu. Tadić je osuđen na 8, a Simić na 5 godina zatvora.

Istog dana, 2003. godine, Tribunal u Hagu podigao je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Šešelj se dobrovoljno predao tom sudu 24. februara te godine. Haški tribunal je 31. marta 2016. oslobodio Šešelja krivice po svih devet tačaka optužnice.

Skupština Srbije 2007. godine usvojila je rezoluciju kojom odbacuje stavove specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova i Metohije.

Umro Franjo Mihalić, jugoslovenski atletičar-dugoprugaš, reprezentativac, rekorder, trener, umro je 2015. godine na današnji dan. Najveći uspjeh ostvario je na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine, kada je osvojio srebrnu medalju u maratonu rezultatom 2:26:32.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ĐUKIN: Dom zdravlja ove godine obilježava 30 godina postojanja (video)

Dom zdravlja Bijeljina ove godine obilježava jubilej - 30 godina postojanja. "Dom zdravlja Bijeljina se 1994. godine odvojio od...

Zemljotres u Crnoj Gori

Zemljotres jačine 2,7 Rihtera pogodio je Crnu Goru. Zemljotres je registrovan u 10.39 časova. Kako se navodi, epicentar potresa bio...

Otac Predrag Popović – Šta treba uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

Na Veliki petak običaj i vjera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće...

BANJAC: Snaga vjere da bude vodilja kroz sve životne situacije

Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac čestitao je predstojeći Vaskrs i poručio pravoslavnim vjernicima da im snaga...