ŽELIMIR NEŠKOVIĆ na Energetskom samitu u Neumu (foto)

Datum:

Share post:

U Neumu se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava Energetski samit, koji će i ove godine okupiti domaće, regionalne i međunarodne  aktere koji će voditi diskusije o reformama energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji na čistu energiju.

Prvog dana Samita, govoriće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković, koji u svojstvu potpredsjednika Zelenog kluba, i ove godine, učestvuje u radu Energetskog samita u Neumu je rekao da će na samitu biti govora o raznim temama iz oblasti energetike, za koje su obaveze preuzete u ranijem periodu.

„Razgovaraćemo kroz panelne diskusije o finansiranju energetske tranzicije, o sigurnosti u snabdijevanju prirodnim gasom, ispred Zelenog kluba sam učesnik panela o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a biće još tema koje su usko vezane za naše prostore“, naveo je Nešković. 

Tokom drugog dana Samita kao panelista učešće će uzeti i Želimir Nešković delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH a razgovaraće se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor dok će članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovati o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovaraće o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Na samitu učestviju i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen, Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli, Šef ureda Ambasade Republike Češke u BiH Josef Zrzavecki, vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan, Ministar inostranih poslova BiH Elmedain Konaković, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i drugi.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, UNDP i Britanska ambasada Sarajevo.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodiće se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...