ŽELIMIR NEŠKOVIĆ na Energetskom samitu u Neumu (foto)

Datum:

Share post:

U Neumu se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava Energetski samit, koji će i ove godine okupiti domaće, regionalne i međunarodne  aktere koji će voditi diskusije o reformama energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji na čistu energiju.

Prvog dana Samita, govoriće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković, koji u svojstvu potpredsjednika Zelenog kluba, i ove godine, učestvuje u radu Energetskog samita u Neumu je rekao da će na samitu biti govora o raznim temama iz oblasti energetike, za koje su obaveze preuzete u ranijem periodu.

„Razgovaraćemo kroz panelne diskusije o finansiranju energetske tranzicije, o sigurnosti u snabdijevanju prirodnim gasom, ispred Zelenog kluba sam učesnik panela o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a biće još tema koje su usko vezane za naše prostore“, naveo je Nešković. 

Tokom drugog dana Samita kao panelista učešće će uzeti i Želimir Nešković delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH a razgovaraće se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor dok će članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovati o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovaraće o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Na samitu učestviju i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen, Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli, Šef ureda Ambasade Republike Češke u BiH Josef Zrzavecki, vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan, Ministar inostranih poslova BiH Elmedain Konaković, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i drugi.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, UNDP i Britanska ambasada Sarajevo.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodiće se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...