ŽELIMIR NEŠKOVIĆ na Energetskom samitu u Neumu (foto)

Datum:

Share post:

U Neumu se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava Energetski samit, koji će i ove godine okupiti domaće, regionalne i međunarodne  aktere koji će voditi diskusije o reformama energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji na čistu energiju.

Prvog dana Samita, govoriće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković, koji u svojstvu potpredsjednika Zelenog kluba, i ove godine, učestvuje u radu Energetskog samita u Neumu je rekao da će na samitu biti govora o raznim temama iz oblasti energetike, za koje su obaveze preuzete u ranijem periodu.

„Razgovaraćemo kroz panelne diskusije o finansiranju energetske tranzicije, o sigurnosti u snabdijevanju prirodnim gasom, ispred Zelenog kluba sam učesnik panela o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a biće još tema koje su usko vezane za naše prostore“, naveo je Nešković. 

Tokom drugog dana Samita kao panelista učešće će uzeti i Želimir Nešković delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH a razgovaraće se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor dok će članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovati o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovaraće o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Na samitu učestviju i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen, Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli, Šef ureda Ambasade Republike Češke u BiH Josef Zrzavecki, vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan, Ministar inostranih poslova BiH Elmedain Konaković, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i drugi.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, UNDP i Britanska ambasada Sarajevo.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodiće se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini služen moleban i prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima – PROTEST I NEZADOVOLJSTVO REZOLUCIJOM O SREBRENICI (foto)

U Bijeljini je danas služen moleban u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini i prisluživanje svijeća i odavanje počasti...

VUČIĆ: Predaja za nas nikada nije opcija

Predaja za nas nikada nije opcija, napisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu nakon usvajanja...

DODIK: U GS UN nisu imali ni natpolovičnu većinu, rezolucija propala

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojen nacrt rezolucije o...

NS RS odbila inicijativu građana Lopara o litijumu

Narodna skupština nije usvojila Deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata...