Dr Vasilić, Dom zdravlja Bijeljina: SZO bi trebalo da formira smjernice i preporuke koje bi bile osnov za reformu zdravstvenog sistema u BiH (foto)

Datum:

Share post:

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci 15.-16. aprila 2024. godine organizovana je konferencija u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije/EU „Podrška EU reformi zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini – Ostvarivanje potencijala reformi zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini vođenih primarnom zdravstvenom zaštitom“.

Dijalog/konferencija osmišljena je i planirana u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH kako bi usmjerili razvoj projekta i pomogli zdravstvenim vlastima i zdravstvenim radnicima u BiH da ažuriraju i dalje razvijaju postojeće sisteme isporuke usluga primarne zdravstvene zaštite.

Za ovu konferenciju Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Kancelarija za Bosnu i Hercegovinu uspjeli su okupiti snažan tim stručnjaka i konsultanata SZO, na čelu sa gospodinom Crisom Scotterom, savjetnikom za ljudske resurse za zdravstvenu politiku iz Regionalne kancelarije SZO za Evropu. Konferenciji su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gospodin Alen Šeranić, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH gospodin Goran Čerkez, predstavnik odjela za zdravstvo Brčko distrikta gospodin Sead Šadić, te brojni predstavnici javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija.

U ime Doma zdravlja Bijeljina i Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske poziv za učešće je dobio dr Zoran Vasilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

“Tokom dva dana dijaloga i rada u grupama zaključeno je da su najveći izazovi trenutno nedostatak ljudskih resursa na primarnom nivou zdravstvene zaštite, posebno u porodičnoj medicini, finansiranje primarne zdravstvene zaštite sa akcentom na prevenciju, te potreba za unapređenjem i usklađivanjem kurikuluma i obrazovnih planova i programa zdravstvenog osoblja. Na osnovu uvida u trenutno stanje i izvještaja sa konferencije, SZO bi trebalo da formira smjernice i preporuke koje bi bile osnov za reformu zdravstvenog sistema u BiH” naveo je dr Zoran Vasilić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda pobijedila Vojvodinu u Kupu Srbije i osvojila DUPLU KRUNU

CRVENA zvezda potvrdila je domanaciju u srpskom fudbalu pošto je posle prvenstva osvojila i Kup Srbije pobedivši u...

Sjećanje na đenerala Mihajla Živkovića Gvozdenog

Poznati komandant Odbrane Beograda, gvozdeni đeneral Mihajlo Živković, sa solunskog fronta poslat je u Odesu da formira Korpus...

ĐURĐEVIĆ: Na izbore izlazimo, i pobijedićemo, i Šmita i Šmitovu opoziciju

Predsjedništvo SNSD je danas donijelo odluku da će SNSD učestvovati na lokalnim izborima koje je raspisala Centralna izborna...

MILIČEVIĆ: Stranke iz vlasti su znale da će izaći na izbore po pravilima CIK

Odluka stranaka iz vlasti da izađu na izbore po tzv. Šmitovom zakonu je  bila očekivana od prvog trenutka...