Pravilnik stupio na snagu: Otkaz za uzimanje poklona od robijaša

Datum:

Share post:

Primanje poklona od zatvorenika, pritvorenika i članova njihovih porodica smatra se težom povredom radnih obaveza i dužnosti, za šta se može izreći novčana kazna ili, pak, mjera prestanka radnog odnosa.

 
 
 
 
 
 

Navedeno je to u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija, koji je stupio na snagu u Srpskoj.

Njegove odredbe, osim za zaposlene, primjenjuju se i u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti direktora ustanove i njegovog zamjenika.

Radnici ustanove odgovorni su za povrede radnih obaveza i dužnosti koje mogu biti lakše i teže, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija.

Lakšom povredom radnih obaveza i dužnosti smatra se postupanje koje je izazvalo ili je moglo izazvati štetne posljedice manjeg značaja.

Tu spadaju učestalo kašnjenje, neopravdano odsustvo u toku radnog vremena i odlazak sa posla prije isteka radnog vremena. Lakšom povredom smatra se i neblagovremeno, nesavjesno ili neodgovorno obavljanje poslova i zadataka usljed kojih nisu nastupile štetne posljedice.

Za lakše povrede može se izreći ukor ili novčana kazna u iznosu do 20 odsto od mjesečne plate zaposlenog, a najviše u trajanju do tri mjeseca.

U pravilniku se navodi da se, u skladu sa zakonom, težom povredom radnih obaveza i dužnosti smatra postupanje koje je izazvalo ili je moglo izazvati štetne posljedice većeg značaja.

Tu, uz primanje poklona od zatvorenika, pritvorenika i članova njihovih porodica, spada, recimo, i trgovanje i razmjena robe sa zatvorenim i pritvorenim licima.

Strogo je kažnjivo i svako dogovaranje sa zatvorenicima i pritvorenicima, čime se ometa istraga ili pomaže bjekstvo.

Težom povredom smatra se i neprijavljivanje zavjere zatvorenika i pritvorenika koja se tiče pobune, bjekstva ili drugih oblika narušavanja kućnog reda.

Zabranjeno je i bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom djelatnošću, kao i ponašanje u ustanovi i van nje koje narušava ugled ustanove.

"Za teže povrede radnih obaveza i dužnosti može se izreći novčana kazna u visini od 20 odsto do 30 odsto mjesečne plate zaposlenog ostvarene u mjesecu u kojem se mjera izriče, u trajanju od jednog do šest mjeseci, ili mjera prestanka radnog odnosa, u skladu sa zakonom", navedeno je u ovom pravilniku.

Goran Selak, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka, ističe da se nezakonito postupanje zaposlenih ne toleriše.

"Mi smo u KPZ Banjaluka u posljednje vrijeme imali disciplinskih postupaka koji su vođeni i gdje su radnici ostali bez posla", kazao je Selak.

Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde RS, kaže da je, s obzirom na to da se sprovođenje kazne zatvora i mjere pritvora odvija u uslovima koji nisu otvoreni za javni nadzor, veoma važno da postoje jasna ograničenja kada su u pitanju ovlaštenja onih koji upravljaju ovim ustanovama, kao i njihovih zaposlenih, a ta ograničenja su definisana zakonskim i podzakonskim aktima.

"Uprkos visokim zidovima i ogradama ustanove za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija nisu izolovane ustanove, dio su civilnog društva i stoga su način na koji se upravlja, odluke koje donosi njihova uprava te zaposleni važan element javne službe. Dakle, ne smije se zaboraviti da su zatvori hijerarhijske institucije u kojima svako ima svoje mjesto, stoga je važno odrediti granice i ne prelaziti ih", rekla je Džombićeva za "Nezavisne novine".

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČEVIĆ: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je članstvo u ЕU nacionalni i strateški cilj Srbije, koja očekuje...

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...

Zvezde protiv Mege na poluvremenu na +19

Košarkaši Crvene zvezde sjajno su započeli prvi meč polufiala ABA lige protiv Mege. Izabranici Janisa Sferopulosa nakon prvog poluvremena...

„Nesreća je na 170 metara ispod zemlje“ Akcija spasavanja rudara će biti nastavljena i tokom noći

U Rudniku Mramor kod Tuzle već satima traje akcija spašavanja rudara koji je ostao zarobljen pod velikim količinama...