24 godine od EGZODUSA sarajevskih Srba

Datum:

Share post:

U Bratuncu se danas obilježavaju 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba, koji su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustili svoje domove.
 

Nakon parastosa za poginule borce sa sarajevskog ratišta, od kojih je 185 preneseno na bratunačko groblje, biće prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno cvijeće kod spomen-krsta.

Oko 120.000 Srba napustilo je, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazum, odbranjena imanja u Ilijašu, Vogošći, Rajlovcu, Hadžićima, kao i na Ilidži i Grbavici, te dio opština Olovo i Pale i iselilo se na teritoriju Republike Srpske da bi živjeli slobodno, a ne pod muslimanskom kontrolom kao građani drugog reda.

Sa njima su izašli i ranije protjerani Srbi iz Sarajeva, srednje Bosne, Konjica, Mostara, koji su se bili privremeno smjestili u ovim sarajevskim opštinama.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, Srbi su zarad slobode ostavili djedovinu i imovinu sticanu vijekovima i odbranjenu u 36 ofanziva tokom odbramben-otadžbinskog rata.

Neprekidne kolone Srba su tri mjeseca kroz mećavu napuštale imanja, noseći posmrtne ostatke svojih poginulih boraca i nešto pokretne imovine.

Јedinstven je slučaj u svjetskoj istoriji da su ljudi iseljavajući nosili posmrtne ostatke svojih ratnika da ne ostanu neprijatelju da se nad njima iživljava.

Tražili su i prihvatali bilo kakav smještaj na prostoru Republike Srpske da bi živjeli slobodni sa svojim narodom, bez obzira na materijalno stanje u kojem su se našli iscrpljeni skoro četvorogodišnjim ratom i ostavljanjem imovine koju su generacije sticale i stvarale.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 20. maj: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS promjenljivo i nestabilno

Nastavlja se promenljivo i nestabilno vreme. U prvom delu dana suvo uz sunčane periode, a popodne oblačno uz...

Košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu u regionalnoj ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u regionalnoj ABA ligi. Crveno bijeli su u trećoj utakmici finalne serije pobijedili...

Otvoren prvi sajam ljepote i zdravlja u Bijeljini (foto)

Prvi sajam ljepote i zdravlja pod nazivom „Beyond beauty“ otvoren je  u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Sajam će...