SATLER U BIJELJINI: U fokusu ekonomska pitanja i život građana

Datum:

Share post:

Na sastanku u Etno-selu Stanišići u Bijeljini, na kojem su učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti – RS, Federacije i BiH, kao i međunarodni akteri, usvojeni su zaključci koji se odnose, prije svega, na život građana – egzistencijalna pitanja, poboljšanje investicija, zdravstvo i depolitizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Diskusija se odnosila i na putno povezivanje i koridor 5C, a na sastanku je konstatovano da je potrebna brža realizacija aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem.

„Ako se nastavi sa ovakvim tempom provođenja, biće potrebno 20 do 30 godina da se izgrade svi planirani pravci. Potrebno je ubrzati aktivnosti i ići sa praksom objavljivanja većih lotova, kao što se radi u svijetu, za izgradnju, 20, 30, 40 kilometara umjesto 2 ili 3“, istakao je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Satler je još jednom podsjetio da BiH, ako želi da bude dio EU, mora da ispuni političke kriterijume, sadržane, između ostalog, i u 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo, kao i ekonomske kriterijume.
„Prošle sedmice Komisija je objavila novu metodologiju proširenja. Ono što je interesantno je da se i u okviru ove metodologije značajan fokus daje ekonomskim pitanjima“, istakao je Satler.

Satler je istakao nakon usvajanja zaklučaka da su učesnici dvodnevnog sastanka u Bijeljini preuzeli ambiciozni cilj, te da predstoji realizacija usvojenih zaključaka.

„Sebi smo dali određen vremenski okvir, do maja ove godine, za kada je planiran samit EU i zemalja Zapadnog Balkana u Zgrebu. Konkretizacija ovih aktivnosti omogućiće predsjedavajućem Savjeta ministara da na samit ode sa konkretnim mjerama, aktivnostima i rezultatima“, istakao je Satler.

Premijer Federacije Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što su se konačno u fokusu našla socio-ekonomska pitanja i stanje u društvu.

„Dobro je što se konačno ušlo u format kreiranja socio-ekonomskih ciljeva i politka, provođenja i mjerenja rezultata. Mi smo definisali ciljeve, i to je ekonomski rast, koji je u ovom momentu stagnira, iz više razloga – ekonomske mjere iz prve reformske agende su iscrpljene, a i Evropa stagnira, što utiče i na nas. Sada je upravo vrijeme da mijenjamo paradigmu u ekonomsko-socijalnom smislu“, rekao je Novalić.

Novalić je izrazio zadovoljstvo što se na sastanku, pored ekonomije, na dnevnom redu našla i druga značajna pitanja, između ostalih i pitanje mladih.

„Drago mi je da su mladi došli u fokus. Konačno u fokus možemo staviti budućnost, a ne prošlost“, istakao je Novalić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: Nova sportska oprema za FK „Majevica“ Zabrđe (foto)

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, u pratnji predsjednika Skupštine opštine Zorana Lazića i saradnika, posjetio je danas Fudbalski...

„I JA ĆU SE KANDIDOVATI ZA PREDSJEDNIKA PDP“: Gensek Nenad Vuković uzvraća udarac potpredsjedniku Igoru Crnatku (foto)

Potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, najavio je juče da će se kandidovati za predsjednika ove partije, te da će...

CRNADAK na Glavnom odboru u Bijeljini najavio da preuzima PDP u novembru!?

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak je na sjednici Glavnog odbora PDP u Bijeljini (subota, 18. maj 2024.) najavio kandidaturu...

Izložba novinske fotografije Siniše Pašalića u Banskom dvoru

Izložba novinske fotografije fotoreportera Siniše Pašalića biće otvorena 20. maja s početkom u 19.00 časova u Malom izložbenom...