Festival "Baro Drom"

Udruženje građana “Otaharin” iz Bijeljine, danas je započeo obilježavanje Dječije nedjelje pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo“, manifestacije koja se tradicionalno održava svake godine u prvoj sedmici oktobra. Dječija nedjelja je vrijeme posvećeno promociji i podizanju svijesti o pravima djece.

“Dječija nedjelja je izuzetna tradicionalna manifestacija koja daje priliku da analiziramo ostvarivanje prava djece prema konvenciji UN o pravima djeteta od strane svih subjekata zaštite prava djece. Ovo je prilika da možemo da vidimo šta je to što izostaje u smislu eventualne koordinacije i poboljšanja tog položaja. Institucija ombudsmana za djecu koristi ovu nedjelju da posjetimo razna udruženja, dnevne centre, da organizujemo određeni broj radionica i da prisustvujemo događajima kojih je ovoga puta u gradu Bijeljina jako mnogo”, rekla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS.

Prema njenim riječima, boravak u Dnevnom centru za djecukoja žive ​​i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu, izuzetna prilika da se ljudi upoznaju sa pravima marginalizovanih kategorija djece kojima socijalna usluga jako puno znači.

”Uvijek možemo bolje i više u smislu ostvarivanja prava djeteta. iz ugla institucije Ombudsmana moram da kažem da se na nivou godine registruje preko 500 prijava povrede prava djeteta i na osnovu analize tih prijava možemo da dođemo do zaključka gdje se najviše krše prava djeteta i šta bi se moglo dalje uraditi na tom planu. Jedan od problema je svakako pitanje prosječenja u Bijeljini. Ovo je grad koji ima najveći broj romske populacije i to je problem kojim se bavi lokalna zajednica i udruženja, a mi smo tu kao određena vrsta podrške jer samo prosječenje predstavlja višestruko kršenje prava djeteta. Tanka je linija između prosječenja i trgovine djecom”, istakla je Vuković.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina rekao je da je napravljen popriličan iskorak i da malo koji parlament ima dječiju skupštinu i dječiju stolica.

“Ideja i poenta je da se dječiji glas čuje, da i mi dok raspravljamo u parlamentu, donosimo važne odluke, da nam je uvijek tu dječija stolica da imamo na umu da sve odluke koje donosimo da se reflektuju u budućnost i jesu za budućnost te djece. Djeca će na skupštini imati priliku da istaknu koje oni probleme vide u društvu, načine na koje bi se ti problemi mogli riješiti i da mi to na neki način formalizujemo, da uvedemo u procedure i formu koja može biti obavezujuća”, naveo je Đurđević.

Radmila Jevtić, psiholog u Dnevnom centru rekla je da se Bijeljina ističe, kada je u pitanju BiH, u tome što je 2022. godine prvi put pokrenula model funkcionisanja dječije stolice.

“Gospođa Jovanka Vuković se zaista potrudila da se izradi taj model funkcionisanja što je pozdravljeno od strane Skupštine grada Bijeljina. Prvi put u BiH napravljena je funkcionalna Dječija skupština 2022.godine. Sada to radimo i 2023. godine po uzoru na prethodnu, gdje želimo da se taj model usvoji i od strane škola kako bi se mogao taj dječiji glas podići na viši nivo. Udruženje “Otaharin” se dosta posvetilo djeci koja su na margini i djeci koja su ranjiva i nemaju dobru informisanost i motivaciju od strane roditelja kada je u pitanju socijalna zaštita, obrazovanje i osnovna prava koja se tiču djece”, rekla je Jevtićeva.

Na dnevnom nivou kroz Centar prođe oko 20 do 25 djece, a “Otaharin” se i dalje bori da romska djeca budu redovna u školskim klupama.

“Ne možemo reći da školstvo u Bijeljini ima neko posebno odstupanje ili da se diskriminišu romska djeca, međutim postoji neka vrsta pozitivne diskriminacije gdje djeca se ne tretiraju jednako kao svi građani. Mi želimo jednakost. Nisu sva romska djeca podložna prosjačenju, ali postoji određen broj porodica koji takav obrazac ponašanja prenosi, odnosno, roditelji prenose na djecu i to je trenutno teško iskorjeniti, ali ukoliko djeca budu dolazila u Dnevni centar, kroz 10 godina će se vidjeti napredak jer ta djeca neće prenositi dalje obrazac ponašanja koji je naučen, odnosno, prosjačenje”, zaključila je Jevtić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име