Tokom postojanja FK “Proleter“ iz Dvorova od daleke 1929. godine pa sve do danas, klub je bio otvoren za dobre i kvalitetne fudbalere, dobre ljude iz okolnih sela i grada Bijeljine, Srbije  i drugih mjesta Bosne i Hercegovine, koji su tražili svoju afirmaciju, dokazivanje, ponekada inat, ali su uvjek bili njihovi pozitvni razlozi dolaska.

Koliko  se pamti u Dvorovima su igrali igrači iz: Dazdareva, Broca, Balatuna, Međaša, Batkovića, Ostojićeva, Velina Sela, Popova, Dijelova, Krive Bare, Pučila, Kojčinovca, Dragaljevca, Čađavice, Crnjelova, Graca, Trnjaka, Krbeti kod Brčkog, potom Badovinaca, Prnjavora, Klenja, Višnjićeva, Sremske Mitrovice, Šida, Kalesije, Milića, pa sve do Kanade i Australije i naravno Bijeljine.

-Sada ćemo spomenuti samo igrače iz okolnih sela koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji fudbala u Dvorovima a neki se kasnije afirmisali i postali veliki igrači, kaže Vladan Simeunović.

KORETAŠI-BRČKO:

Sam nam se ponudio da dođe u Dvorove kako bi igrao fudbal, a ostavio savršen utisak i sjećanje na svoje igre i pomoć u radu kluba, MRKONJIĆ MILO. Igrao je nekoliko sezona i ostavio vrlo dobar utisak a ostao je u sjećanju navijača kao robusni i neprestani borac za koga nije bilo izgubljene lopte i poraz nije bio u njegovom opusu.

Samoinicijativno je vozio igrače na utakmice sa svojim kombijem pa se dešavalo da dođe u Dvorove, uzme fudbalere koji putuju sa njim, vrati se kroz Brčko do Doboja, odigra utakmicu, a onda ponovo prolazi kroz Brčko do Dvorova gdje ostavi kolege i on se sam vraća u Brčko. Zato je bio omiljen među kolegama i navijačima. U Dvorove je doveo i svog brata MRKONJIĆ BORU koji je odigrao nekoliko utakmica kao i izvarednog fudbalera FK “Jedinstva“ iz Brčkog DODIĆ GAVRU koji je u našem klubu odigrao jednu polusezonu. Iz Brčanskog Jedinstva je jednu sezonu u Dvorovima igrao ŠLJIVIĆ  MILAN.

Vrsni golman MILETIĆ BOJAN iz Lopara, nekoliko godina je bio neprikosnoven na golu Proletera i ostao je upamćen kao jedan od najboljih golmana u Semberiji.

MEĐAŠI:

Međaši su u drugoj polovini dvadesetog vijeka bili fudbalska velesila Semberije i sa svojim Kolektivom pisali istoriju fudbala. Bili su prepuni fudbalskih talenata, entuzijasta i uvjek su bili rival i suparnik Proletera. Nezaboravne su utakmice ova dva sela od osnivanja klubova pa sve do početka proteklog rata.

Od davnina fudbaleri iz Međaša su volili igrati u Proleteru, kako bi se dokazali i  oprobali u većem rangu i drugoj sredini a prvi je zaigrao RADE MILADINOVIĆ, njegov brat BOŽO MILADINOVIĆ, potom MIĆO MILANOVIĆ NJAZ, SPASOJE STOKIĆ PAJO  i MARKOVIĆ SRETEN ĆISO I BOŠKO VLADIĆ.

Najozbiljniju karijeru su imali LJUBIŠA TIMIĆ ŽIKA, koji je kasnije igrao u Boksitu iz Vlasenice. RADAN SEKULIĆ, braća NIKOLIĆ DRAGAN CAKO I MILE PINE, ovaj prvi je proveo značajan period u Dvorovima, OSTOJA MARKOVIĆ, PANIĆ BRANKO, LEGINOVIĆ SLAVIŠA, ŽIVANOVIĆ SLAVIŠA BUNJIŠ, JAKOVLJEVIĆ SLAVIŠA TANJO, JAKOVLJEVIĆ SLAVIŠA MLAĐI, MALOVIĆ DARKO, ŽIVANOVIĆ DRAGOMIR kao i golman STOKIĆ DIKICA koji je ponikao u omladinskoj školi u Dvorovima.

NOVO SELO:

U ranim šezdesetim godinama dvadesetog vijeka nastupao je  ALIJA ZENKIĆ, a u školi fudbala  PROLETERA ponikao je solidni golman ALIJA MUSLIJEVIĆ MUSLIJA koji je odrastao i  živio u mladosti u Dvorovima. TANTULA SAFET takođe je bio igrač Proletera.

JANJA:

U prijeratnom periodu  nije bilo igrača iz Janje koji su nastupali u Dvorovima osim onih koji su iz Bijeljine i koji su nastupali u Radniku, Podrinju i Proleteru.

U posleratnom periodu izvjesno vrijeme su u Proleteru igrali CAMIĆ SENAD, ĐEKIĆ DŽENANI i MERIĆ OMER.

JOHOVAC, BRANJEVO:

MILOŠEVIĆ MIŠO, ponikao u školi fudbala u Proleteru i nastupao nekoliko sezona a potom ga je fudbalski put odnjeo na drugu stranu. Iz Branjeva su igrali MILIĆ DEJAN i TORBICA VELIBOR.

FK “PROLETER“ DVOROVI: CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA (I)

ZVORNIK:

Dobar i kvalitetan igrač LAZIĆ BOŠKO, nastupao je jednu sezonu u Proleteru a potom se vratio u zvorničku Drinu. Iz Tabanaca je nastupao MALEŠEVIĆ ZORAN.

MILIĆI, VLASENICA, HAN PIJESAK:

Najuspješniji fudbaler iz Milića je VOJVODIĆ RISTO koji je nastupao u slavnoj generaciji sedamdesetih godina a iz Milića je malo igrao i ŠARGIĆ MILOŠ ŠARGIJA.

Iz Vlasenice nam je stigao ĐURIĆ VINKO koji je svojim zapaženim partijama skrenuo pažnju na sebe i prešao u bijeljinski Radnik put koga je nakon dobrih partija krenuo i GAŠEVIĆ DARKO iz Han Pijeska ostavivši dobar utisak u Dvorovima.

KALESIJA:

Krajem osamdesetih godina u Proleteru je igrao MUSTAFIĆ SAKIB ŽABAC iz Kalesije koji je nastupao i u zvorničkoj Drini. Ostavio je neizbrisiv trag u ekipi koje te godine osvaja četvrto mjesto u Regionalnoj ligi BiH „Sjever“.

SLATINA-GAJEVI:

Dobri i vaspitani SIMEUNOVIĆ MILAN iz Gajeva nastupao jednu sezonu i ostaće upamćen kao strijelac važnog pogodka protiv FK “Leotara“ iz Trebinja koji je obezbedio opstanak u ligi.

LOZNICA:

Strašni centarfor PAJIĆ SAŠA, nastupao i predvodio ekipu u pohodu na plasman u Prvu ligu FS RS koji zbog nepravde nije ostvaren. MLADENOVIĆ ZORAN je u tom vremenu takođe nastupao za naš tim.

KLENJE:

Iz ovog mačvanskog sela nastupao je MAŠTRAPOVIĆ ZORAN, vrsni igrač koji jer nekoliko sezona igrao kod nas a sa njim je došao i mladi ZORBIĆ MILORAD MIĆA koji je i ostao u Semberiji.

PRNJAVOR MAČVANSKI:

Nekoliko značajnih sezona nastupao je ANČIĆ ZVONKO, robusni centarhalf koji je ostavio dobar utisak kod navijača.

FK “PROLETER“ DVOROVI: CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA (II)

ŠABAC:

Dobri ali kontaverzni igrač ŽIVANOVIĆ BRANISLAV SKOLS, nastupao je na zadovoljstvo navijača a zbog svoje crvene kose odmah je dobio nadimak Skols.

Ovom završavam seriju objava o igračima iz sela i okoline koji su nastupali u Proleteru. Nadam se da nisam nekoga preskočio i spomenuo a ukoliko ima takvih, nisam to učinio namjerno nego o tome nisam imao saznanja.

VISOKO, KNEŽEVO-SKENDER VAKUF:

Kao raseljena lica u Dvorove su doselili POPIĆ LJUBINKO i TOMIĆ IGOR  koji su dugi niz godina uveseljavali fudbalsku publiku u Dvorovima a ovaj potonji je bio i kapiten ekipe.

Pravi profesionalac je došao iz Kneževa, GLAMOČIĆ ANĐELKO MANGA, a za njega je obezbeđen posao na graničnom prelazu u Rači kao i stan u Dvorovima. Odužio se maestralnim partijama.

SRBIJA:

Treba spomenuti i dva dobra golmana OLDŽAKLIĆ MIROSLAVA iz Beograda i SABO IGORA iz Subotice koji su ostavili značajan trag, potom vrlo kratak nastup BUDIMČEVIĆ MITRA iz Sovljaka a još kraći ĐURKOVIĆ IGORA iz Šapca.

U mladim ekipama a kasnije i seniorima u dvadesetom vijeku su nastupali i ĆUPIĆ STOJAN i njegov mlađi brat ČUPIĆ SLOBODAN ČOBI koji potiču iz Šida.

-Nadam se da sam spomenuo sve one koji su igrali u Proleteru a ako je neko propušten, nije bilo loše namjere nego jedn ostavno nemam saznanja da su igrali što se može dodati, rekao je Vladan Simeunović iz Dvorova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име