Danas je petak, 16. jun, 167. dan 2023. Do kraja godine ima 198 dana.

1671. – U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan – „Stenjka“ Timofejevič Razin, predvodnik bune od 1667. protiv ruskih spahija i carskih činovnika koji su slobodne kozake pretvarali u kmetove, a seljacima naturali još teže obaveze. Pobunjenici su zauzeli Caricin, Astrahan, Saratov i druge gradove između Dona i Urala i u Povoložju, ali se ustanak razvijao stihijno i na kraju je u krvi ugušen.

1779. – Španija objavila rat Britaniji i počela opsadu Gibraltara.

1826. – Turski sultan Mehmed Drugi poslije pobune janjičara, ugušene u krvi, ukinuo janjičarsku vojsku i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. od otete i poturčene djece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan. Murat Drugi je dozvolio da se u janjičare primaju i Turci, a 1638. je ukinuto uzimanje hrišćanske djece. S opadanjem turske moći janjičari su sve češće izazivali bune i nerede i postali opasni za tursku vlast.

1852. – U Novom Sadu štampan prvi broj lista „Serbski dnevnik“, sa književnim dodatkom „Sedmica“, koji je potom izlazio 12 godina, jedan od rijetkih slovenskih listova u austrijskoj carevini. U listu koji je pokrenuo i izdavao Danilo Medaković sarađivali su najbolji srpski pisci. Kad je 1859. Medaković prešao u Srbiju, urednik lista je postao Jovan Đorđević.

1858. – Rođen švedski kralj Gustav Peti, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svjetska rata.

1876. – Na Cetinju, poslije pregovora vođenih od oktobra 1875. do februara 1876, potpisan Ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva.

1890. – Rođen engleski filmski glumac Artur Stenli DŽeferson, poznat kao Sten Lorel, „Mršavi“ iz tandema s Oliverom Hardijem, koji je glumio „Debelog“. Oni su u urnebesnim komedijama gradili komiku na paradoksima dovedenim do krajnosti, ali humor nikad nije bio zajedljiv. Filmski producenti i sada ubiru profit od njihovih filmova, a njih dvojica su završila u sirotinjskoj bolnici. Filmovi: „Muzička kutija“, „Naši odnosi“, „Na Divljem zapadu“, „Dva dobra drugara“, „Fra Djavolo“, „Mi iz Oksforda“, „Veliki posao“, „Naša žena“, „Udri brigu na veselje“.

1917. – Sazvan Prvi sveruski kongres Sovjeta.

1920. – U Londonu održana prva sjednica Društva naroda, preteče UN, osnovanog radi očuvanja mira i kolektivne bezbjednosti poslije Prvog svjetskog rata.

1930. – Umro srpski političar i filolog LJubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. sa Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsjednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke više puta bio ministar prosvjete i jednom premijer. Djela: monografija „Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića“, stari srpski pisani spomenici „Miroslavljevo jevanđelje“, „Stari srpski natpisi i zapisi“ (šest knjiga), stari ljetopisi, djela Vuka Karadžića, uključujući „Vukovu prepisku“, udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u 15. i 16. vijeku, o arhiepiskopu Danilu.

1942. – Na konferenciji na Tjentištu 38 delegata Crne Gore, Boke i Sandžaka u Drugom svjetskom ratu donijelo rezoluciju u kojoj je kao jedini cilj označeno istjerivanje okupatora i istaknuto da je narodnooslobodilački pokret u Crnoj Gori, Boki i Sandžaku sastavni dio borbe naroda Jugoslavije.

1944. – Na Visu u Drugom svjetskom ratu postignut sporazum jugoslovenske kraljevske izbjegličke vlade – koja je bila pod snažnim pritiskom zvaničnog Londona – i Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koji su potpisali dr Ivan Šubašić i Josip Broz. Tim dokumentom je predviđeno da izbjegličku vladu formiraju demokrate nekompromitovane saradnjom sa okupatorom i izjavama protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Dogovoreno je i da izbjeglička vlada prizna tekovine narodnooslobodilačke borbe, organizuje pomoć i osudi izdajnike, a da o obliku vladavine bude odlučeno poslije oslobođenja Jugoslavije.

1958. – Obješen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pošto su sovjetske trupe skršile pobunu – za koju je Moskva krivila Nađa – osuđen je na smrt kao izdajnik.

1960. – Predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao da odloži posjetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961. – Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj dok je u Parizu gostovao s ansamblom baleta „Kirov“.

1963. – Ruskinja Valentina Vladimirovna Terješkova postala prva žena kosmonaut, poletjevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom „Vastok 6“. Ona je kao šesti sovjetski kosmonaut obletjela Zemlju 48 puta i spustila se 19. juna.

1976. – U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili krvavi rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko mjeseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri bijelca.

1977. – Predsjednik SAD DŽimi Karter i panamski vođa Omar Torihos Erera potpisali ugovor kojim je predviđeno da Panamski kanal bude predat 2000. u vlasništvo Paname.

1977. – Umro njemački raketni inženjer Verner fon Braun, konstruktor nacističkih raketnih projektila „fau-1“ i „fau-2“, kojima je u Drugom svjetskom ratu bombardovana Velika Britanija. Poslije rata je emigrirao u SAD, gdje je rukovodio proizvodnjom raketnih projektila „redstoun“ i „jupiter C“, kojim je 1958. lansiran prvi američki vještački satelit „eksplorer-1“.

1979. – Pod optužbom za korupciju pogubljen general Igracijus Kutu Ačempong, vojni upravljač Gane od 1972. do 1979.

1992. – SAD i Rusija postigle dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa do 2003. za dvije trećine.

1997. – Osam muslimanskih država u Istanbulu formiralo grupu G-8 kao protivtežu grupi sedam najvažnijih industrijskih nacija G-7.

2000. – Kod sela Klečka na Kosovu, nastanjenom albanskim življem, vojnici KFOR-a otkrili veliku količinu oružja, koje je bilo sakriveno u četiri bunkera. Saopšteno da je to oružje dovoljno da se potpuno opreme dvije pješadijske čete.

2001.- Američki i ruski predsjedik DŽordž Buš i Vladimir Putin sastali se na Brdu kod Kranja u Sloveniji, što je bio njihov prvi sastanak.

2008. – BiH potpisala u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име