20 GODINA OD 5. OKTOBRA: Ovako je počeo KRAJ Slobodana Miloševića (foto,video)

Datum:

Share post:

Posle višednevnih protesta širom Srbije, više stotina hiljada ljudi 5. oktobra 2000. izašlo je na ulice Beograda zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SR Jugoslavije. Tim demonstracijama, prije 20 godina, okončana je vladavina Slobodana Miloševića.

Petooktobarski protest u centru Beograda organizovan je pošto je izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ održanim 24. septembra 2000. godine.

DOS je pozvao građane da se 5. oktobra 2000. okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave izbornoj krađi, koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Miloševićevog režima.

Slobodan Milošević

Milošević je na izborima održanim 24. septembra izgubio od kandidata DOS-a i tadašnjeg lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Na današnji dan, 5. oktobra, građani su u kolonama stigli iz svih krajeva Srbije i okupili se na plataou ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine. Policijske blokade duž puta ka Beogradu na nekim mestima su probijane i buldožerima.


Policija je već u prepodnevnim satima upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo „otkazala poslušnost“, prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.


Građanima se uveče istog dana sa terase Skupštine Beograda obratio Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici pobedu.Unknown Object
Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala, a sahranjen je 18. marta u Požarevcu.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ĐURĐEVIĆ: „Trofej Odbojkica“ – manifestacija mladosti, sporta i druženja u Bijeljini (foto)

Karavan mladosti, zabave, veselja, igre i sporta, u okviru festivala Odbojkaškog saveza Srbije pod nazivom “Trofej Odbojkica”, ''boravio''...

Mala Moskva – Kumane u srednjem Banatu

Selo su dugo tako zvali zbog velikog broja socijalista i učesnika u Oktobarskoj revoluciji, a žitelji zaseoka u...

Danas je pravedni i mnogostradalni Sv. Jov

Sveti pravedni Jov bejaše iz plemena Avraamova; življaše u zemlji Uzu, u Arabiji. Jov beše čovek istine, besprekoran,...

U Srpskoj rođeno 15 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam dječaka i sedam djevojčica, rečeno je...