ZLOČIN BEZ KAZNE: Obilježeno 29 godina od odbrane Mezgraje

Datum:

Share post:

U Mezgraji kod Ugljevika danas je obilježeno  29.  godina od stradanja pet boraca Vojske Republike Srpske tokomo odbrane sela u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i četiri civila koje su mučki ubile muslimanske snage iz Teočaka.

Porodice, saborci, predstavnici lokalne Boračke organizacije i opštine Ugljevik prisustvovali su  parastosu i položili vijence na spomen obilježje na kome su ispisana imena  poginulih junaka i civilnih žrtava rata iz Mezgraje.

13. septembra 1994. godine muslimanske snage iz Teočaka upale su u selo Mezgraja i mučki ubili sve koje su zatekli, ubijena su četiri civila, među njima i žena, te popaljene srpske kuće.

Predsjednik Boračke oranizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da ovaj zločin koji je počinjen u Mazgraji, nikada neće biti zaboravljen, istakavši da je Republika Srpska za srpski narod svetinja.

-U Mezgraji su u toj zločinačkoj akciji ubili na kućnom pragu, baku Desu i deda Cviku koji je bio slijep. Pucali su nejač, starce, žene i djecu-rekao je Marinković.

Prema Marinkovićevim riječima, zahvaljujući jednom hrabrom dječaku, kao i hrabrom narodu ovog sela, zločinci su zaustavljeni i zajedno sa vojnicima Vojske Republike Srpske  odbranjena je  teritorija Mezgraje.

-Za ovaj zločin niko nikad nije odgovarao od strane muslimanske vojske. Međunarodna zajednica nikako da shvati da je na ovim prostorima bio građanski rat, a da je srpska vojska vodila pravedan, odbrambeni rat i branila svoju nejač i teritoriju-zaključio je Marinković.

Molitvenom skupu, zajedno sa mještanima i predstavnicima Boračke organizacije prisustvovao je i šef kabineta načelnika Ugljevika Milorad Jovičić koji je rekao da je obaveza i dužnost svih da njeguju sjećanja na te teške ratne dane u kojem je srpski narod odbranio svoju teritoriju.

-Mezgraja je tokom ratnih sukoba bila branik ali i simbol odbrane teritorije srpskog naroda ovih prostora-naveo je Jovičić.

Tokom današnjeg Aktiv Dobrovoljnih davaoca krvi “Perika Nešković” iz Mezgraje prikupio je u akcija dobrovoljnog darivanja krvi 41 dozu ove dragocjene tečnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...