Završen novi granični prelaz kod Gradiške

Datum:

Share post:

Novi Granični prelaz Gradiška je završen. Poslije 19 mjeseci rada i uloženih 14 miliona maraka, ipak, sačekaće na prva vozila i putnike dok se ne napravi most na Savi kada će novoizgrađeni, moderni, objekat, ustvari i dobiti svoju pravu namjenu. Naša ekipa je dobila odobrenje da se odveze do prelaza gdje smo se uvjerili da je posao, zaista, dobro, odrađen. 

„Novi GP i carinski terminal imaju ukupno devet savremeno opremljenih objekata, 15 kontrolnih kabina i tri nadstrešnice, ukupne površine više od 5.300 metara kvadratnih. Iz zeničke firme ITC koja je gradila granični prelaz poručuju da je sve spremno za tehnički pregled i primopredaju objekta. 

Prelaz ima šest ulaznih i isto toliko izlaznih traka, 70 parking mjesta za teretna motorna vozila na ulazu u BiH i 30 parking mjesta za teretna motorna vozila na izlazu. Centralni objekat, carinska kontrola, objekti za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterski blokovi, sanitarni objekti, saobraćajna infrastruktura i signalizacija – sve to su potrebni uslovi da bi granični prelaz Gradiška funkcionisao kao jedan od dva granična prelaza u BiH koji su određeni za  promet svih roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru. 

„GP Gradiška zauzima površinu od 10.842,60 m²  i omogućava nesmetano i efikasno obavljanje poslova kontrolnim organima, što će doprinjeti bržem prometu roba i kapitala. Prema trenutnom stanju Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Republike Hrvatske, GP Gradiška nije u kategoriji zajedničkih lokacija graničnih prelaza,“ saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

To praktično znači da će na novom prelazu Gradiška kontrolu obavljati samo Granična službe Bosne i Hercegovine dok će Hrvati svoj dio posla obavljati na postojećem prelazu do koga će se, kada se izgradi, dolaziti preko novog mosta na Savi. 

Tender za njegovu izgradnju je u toku. Čak je i produžen  zbog velikog interesa, pa je novi rok sedmi decembar. Tada će ponude biti otvorene i javnost informisana o svim ponuđačima. Uslijediće provjera svih prijava, rekli su ranije u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Uporedo je raspisan poziv za nadzor nad radovima izgradnje mosta. Ako sve bude išlo po planu, radovi će početi na proljeće naredne godine. 

Izvor: www.atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom...

Gradaščević izrazio saučešće ambasadoru Irana i upisao se u knjigu žalosti (foto)

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina boravio je u Sarajevu i tom prilikom izrazio saučešće ambasadoru Irana te...

BORENOVIĆ: Dodik i SNSD su po ko zna koji put sve slagali

Pokušava se izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica: Dodik i SNSD su po ko...

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...