ZATRAŽENA SMJENA direktorice Narodnog pozorišta zbog skidanja zastave Srpske

Datum:

Share post:

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zatražili su da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske reaguje i sankcioniše odgovorne, odnosno da smijeni vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijanu Grbić zbog učešća Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) na Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci.

“Naši očevi, sinovi i braća nisu dali život za Republiku Srpsku da bi zastava pod kojom su ginuli bila skinuta sa zvanične ustanove kulture Republike Srpske, niti da dio manifestacije kulture u Banjaluci bude pozorište koje baštini ratne jedinice vojske, koja je počinila strašne zločine u proteklom ratu”, naveli su iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u zahtjevu za reagovanje upućenom ministru prosvjete i kulture Srpske Željki Stojičić.

Iz Republičke organizacije naglašavaju da se ovo nije smjelo dozvoliti i da je signal svima trebalo da bude i to što Radio-televizija Republika Srpske nije željela da bude medijski partner ovogodišnjeg Teatar festa.

“Istinske patriote i ljudi koji znaju i razumiju ratne posljedice na vrijeme su shvatili da ovom pozorištu nije mjesto u Banjaluci. Mi već 20 godina pokušavamo da u Sarajevu postavimo spomen-ploču za stradale u tom gradu i nije nam dozvoljeno, na hiljade policajaca nas čuva kada idemo da upalimo svijeće i položimo vijence na mjestu stradanja naših vojnika i civila”, ističu iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Iz ove organizacije su se pisano obratili i vršiocu dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijani Grbić, navodeći da bi bilo moralno i časno da podnese ostavku jer je napravila veliki propust, kao i da nije sporna predstava, već pozorište osnovano kao jedinica vojske koja je počinila najveće zločine u proteklom ratu.

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila traže da se poštuje, kako navode, više od 30.000 žrtava u proteklom ratu, kao i porodice i potomci poginulih boraca.

“Ako danas pređemo preko svega, sutra možemo očekivati da nam se u srcu Banjaluke igraju predstave sa ratnom tematikom drugih naroda”, poručuju iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

SARTR, koji u zvaničnoj biografiji navodi da je 1992. godine bio jedinica takozvane Armije BiH, nastupio je na banjalučkom međunarodnom festivalu “Petar Kočić” čiji je domaćin i organizator Narodno pozorište Republike Srpske.

Predstavnici boračkih organizacija i porodica poginulih boraca u Srpskoj osudili su gostovanje SARTR-a u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci i zatražili od institucija u Srpskoj da to ispitaju i preduzmu odgovarajuće mjere.

Tokom ovog festivala, umjesto istaknute zastave Republike Srpske, na fasadi Narodnog pozorišta Srpske, kulturnog, ali i istorijskog spomenika Republike, istaknuti su nazivi sponzora Festivala, među kojima je kladionica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...