Nakon neuspjelog referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine, politička scena u Bijeljini kao da je zamrla.

Nema izlaganja ideja, sučeljavanja, nema jasno definisane ni pozicije ni opozicije.

Jedna od najjačih političkih opcija od 1992. godine, SDS, na području Semberije kao da i ne postoji, kao da je u izumiranju…

Nema ni konferencija za štampu, obraćanja javnosti, građanima, onima koji su je stvorili, borcima, invalidima, porodicama poginulih i nestalih…

POSTOJI LI SDS U BIJELJINI  ILI SAMO “NE FUNKCIONIŠE“!?

SDS u Bijeljini trenutno skoro da i ne funkcioniše. Prostorije uglavnom zatvorene, nema sekretarice, nema ni aktiviste koji bi prihvatio članove koji bi navratili da predlože neku ideju bitnu za svoje naselje, stranku, popiju kafu ili porazgovaraju sa rukovodiocima stranke…

Doduše, kako kažu sagovornici Dešavanja u Bijeljini ne zna se ni ko čini rukovodstvo bijeljinskog SDS.

-Čak ni slavski kolač za Petrovdan ove godine nije lomljen u prostorijama SDS, prvi put od osnivanja stranke u Bijeljini, a naš gradonačelnik Ljubiša Petrović koga je bezrezervno i istinski podržao SDS nije ni svratio posle lomljenja kolača koji je obavljen u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Ledincima u prostorije SDS u Bijeljini nego je sa svojih par saradnika “prošetao“ pored prostorija ne osvrnuvši se na “kuću“ koja ga je stvorila u političkom smislu i nastavio put dalje..samo on zna gdje i kuda…kaže za portal Dešavanja u Bijeljini jedan od osnivača SDS u Bieljini.

Unutarstranački izbori u SDS u Bijeljini još nisu sprovedeni. Postavlja se i logično pitanje ZAŠTO? U stvari, postavlja se pitanje i da li SDS u Bijeljini uopšte ima jasnu rukovodeću strukturu i, još važnije, da li ima jasnu lokalnu politiku. KO JE ODGOVORAN?

Da li je, postavlja se pitanje samo za sebe odgovoran Ljubiša Petrović koji je dobio mandat od vrha SDS da sprovede unutarstranačke izbore u Bijeljini?

Takođe sagovornik Dešavanja u Bijeljini ističe da nisu isplaćeni ni “posmatrači“…Malo li je. neće članstvo trebati više…ili hoće!?

Knez umjesto Kneza – Ljubiša Petrović jači od SDS i Miličevića!?

Neprikosnoveni lider lokalnog SDS nakon pokojnog Mićića je, naravno, Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Bijeljine koji je preživio referendum za opoziv i nakon toga postao svojevrsna stranačka zvijezda koja svoj uspjeh pokušava i politički materijalizovati.

Nakon toga počeo je da figurira i kao jedan od ključnih ljudi u Bijeljini, šireći se na Regiju…

Rok za sprovođenje unutarstranačkih izbora je istekao prije više od mjesec dana, tačnije 01. septembra ove godine. Na jednoj od sjednica predsjedništva SDS (januar, februar u Bijeljini) lično je Miličević predsjednik stranke zadužio Petrovića odnosno imenovao ga za povjerenika SDS u Bijeljini za sprovođenje unutarstranačkih izbora.

Ali od toga ništa….Postavlja se i samo od sebe nameće pitanje: “Da li je Ljubiša Petrović jači i od samog SDS i predsjednika Milana Miličevića“?

Bijeljinski SDS nije imao svoje delegate na Skupštini SDS, a sve zbog nesprovođenja unutarstranačkih izbora.

A nekada…

Koja je uloga bijeljinskog SDS i Ljubiše Petrovića?

Koja je uloga bijeljinskog SDS i Ljubiše Petrovića i kakav će imati/neimati uticaj uopšte na politiku?

Opšte poznato je da Ljubiša Petrović ima podršku Mirjane Orašanin poslanika u NS RS iz Bijeljine koja ga je u Dobuju predložila za jednu od najviših stranačkih funkcija, te da po ko zna koji put Petrović traži način da marginalizuje Tomicu Stojanovića takođe poslanika SDS u NS RS, iako je Stojanović imao jedini “petlju“ da preuzme SDS u Bijeljini nakon isključenja iz stranke pokojnog Mićića.

Tomica Stojanović “popustio“ Petroviću “već jednom“

Stojanović ga je, tako, na zahtjev iz “vrha stranke“, već morao propustiti, umjesto sebe, na mjesto nosioca stranačke liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske na posljednjim izborima. Morao ga je pustiti i da organizuje članstvo u vrijeme referenduma za opoziv, ali i u nizu drugih slučajeva.

Ali u međuvremenu ili mnogo unazad nije održan ni jedan sastanak Gradskog odbora SDS Bijeljina, nisu isplaćeni ni posmatrači u pojedinim regijama…

Do kada će SDS u Bijeljini imati “povjerenika“ stranke?

Petrović, prema izjavama članova, trenutno ima veću, realnu operativnu moć u Gradskom odboru SDS kao Gradonačelnik Bijeljine od bilo kog drugog člana.

Takođe ima “moć“ i da SDS u Bijeljini ima predsjednika a ne “povjerenika“.

Ali izgleda da baš tu, u organizaciji, postoje i određeni problemi. Naravno u obliku kašnjenja kojem je Gradonačelnik Petrović inače sklon…

BOSIĆ: Zašto Petroviću nisi sproveo unutarstranačke izbore u Bijeljini?

Petrović je za mjesec i više probio rok da do 1. septembra provede izbore unutar bijeljinskog SDS i konstituiše odbor koji u svojevrsnom vanrednom stanju funkcioniše još od kada je iz njega isključen Mićo Mićić sa svojim saradnicima.

Ono što je jako bitno za napomenuti je i to da je tada isključenjem Mićića iz SDS raspušten samo Izvršni odbor ali ne i Gradski odbor SDS u Bijeljini. 

Na pitanje poslanika i funkcionera SDS Mladena Bosića zašto nije obavio povjereni zadatak, Petrović je na sastanku u Doboju, kako tvrde učesnici, prosto – ćutao. 

Da li to znači da nešto ne valja ni u samo vrhu SDS i da je ,,estradna popularnost“ Gradonačelnika Bijeljine, možda, zasjenila i realnu moć  Milana Miličevića, kao predsjednika stranke koji je organizaciju izbora u SDS Bijeliine i dalje ostavio u nadležnosti Petroviću ne propitujući da li se, kada i kako, mogu provesti izbori obzirom na stanje u SDS u Semberiji.

„Ti brdom, a ja ću dolom“ – slabi li “namjerno“ Petrović SDS?

I u pogledu vođenja lokalne politike, utisak javnosti je, da SDS u Bijeljini i Petrović idu, svako svojim kolosijekom i za svoj groš. “Ti brdom, a ja ću dolom“.

Tako se dešava da odbornici ove stranke predvođeni redovno dolaze na skupštinska zasijedanja, učestvuju u raspravama i glasanju, dok Perović bojkotuje njen rad i javno nastupa sa izjavama da je Gradska skupština izgubila legitimitet.

I dok odbornici pokušavaju da kreiraju lokalnu politiku i da na što bolji način predstave potrebe građana koje zastupaju, Gradska uprava predvođena Petrovićem, ista ne dostavlja najveći dio materijala neophodan za rad lokalnog parlamenta.

Na pitanje novinara da li je Gradska skupština legalna i legitimna i da li treba da nastavi sa radom “pojedini“ odbornici SDS kažu da lokalni parlament treba da radi sve dok je ne raspusti nadležni organ.

U jednoj od izjava, istina kroz smijeh odbornik SDS, je rekla/o da se Petrović smatra za nekoga ko je svojeglav i da donosi određene odluke na svoj način.

Prema riječima nezadovoljnih u stranci, ozbiljnije rasprave o lokalnoj politici ni ne postoje, jer se glavni potezi donose u – Gradskoj upravi, odnosno u Petrovićevom krugu saradnika.

SDS između virutelne i druge realnosti

“Nepoštedni borac protiv korupcije“, “Mlado domaćinsko dijete iz Crnjelova“, uspiješan medicinski radnik i odličan student, zaljubljeni romantik sa dozom ljubavnog idealizma, svježe oženjeni uspješni mladi političar koji je spreman da se u ime ljubavi kao Gradonačelnik podredi svome narodu i sve to publikuje na svom fejzbuk nalogu…

Za razliku od ove slike, u bijeljinskom SDS izgleda, da i – nema previše romantike.

Dšavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име