Ljudi u braku dobro znaju koliko je važno zapamtiti rođendan svojih supružnika, a to posebno vrijedi za muškarce koji često zaboravljaju ključne porodične događaje poput rođendana, godišnjica i drugih posebnih prilika.

Nedostatak pažnje prema tim važnim datumima često dovodi do nesuglasica među partnerima.

Uprkos tome, izvinjenje, priznanje ili naknadni pokloni obično su najefikasniji načini za popravljanje takvih situacija. Međutim, u jednoj zemlji zaboraviti rođendan svoje supruge nije opcija.

U Samoi, polinezijskoj ostrvskoj državi, postoji zanimljiv običaj koji se odnosi na muževe koji zaborave ženin rođendan.

Prvi put kada se to dogodi, muškarci budu upozoreni. Ipak, ako se ta greška ponovi, supružnik se suočava s ozbiljnim posljedicama poput novčane kazne ili čak moguće kazne zatvora. Zakonom je propisana maksimalna kazna za ovakvo djelo, a ona iznosi pet godina zatvora.

Kako bi osigurali poštivanje ovog neobičnog zakona, država je formirala specijalizovani tim sastavljen od stručnjaka za bračne odnose i pravna pitanja koji se bavi ovim slučajevima. Prema pisanju lokalnih medija, tim stručnjaka brzo reaguje na ženine pritužbe, a mnogi su supružnici već su bili upozoreni i, zbog svog nemara, završili u zatvoru, prenosi Putni kofer.hr.

U državi se redovno organiziraju informativne sesije i kampovi s ciljem edukacije muževa o navedenom zakonu. Ovi programi imaju za svrhu podizanje svijesti o važnosti pažnje prema partneru te promociju međusobnog poštovanja u braku. Tokom tih edukativnih događanja, stručnjaci pružaju savjete o održavanju snažnih bračnih veza i podsjećaju na važnost pažnje prema datumima koji su važni za supružnike.

Samoa je polinezijska država smještena u Tihom okeanu, otprilike na pola puta između Havaja i Novog Zelanda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име