Za sanaciju štete i suzbijanje afričke kuge 3 miliona KM, Višković naredio mobilizaciju kapaciteta

Datum:

Share post:

Za sanaciju štete i suzbijanje afričke kuge tri miliona KM; Višković naredio mobilizaciju kapaciteta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić Republike Srpske upoznao je članove Republičkog štaba za vanredne situacije sa trenutnom situacijom u Republici Srpskoj u vezi sa zaraznom bolesti afričkom kugom svinja.

Minić je istakao da je na području Semberije do sada eutanazirano 4.200 svinja, te da je postavljeno 26 dezo barijera. Dodao je da je trenutno aktivno 20 žarišta, a timovi na terenu preduzimaju sve mjere i radnje potrebne za sprečavanje širenja bolesti na ostale dijelove Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na sjednici je istaknuto da je jedan od velikih problema i izazova sa kojima se susreću timovi civilne zaštite nedostatak i slab odziv zaineresovanih ljudi prilikom utovara i odvoza uginulih životinja, što predstavlja priritetni posao u sprečavanju zaraze.

Komandant Republičkog kriznog štaba Radovan Višković naredio je da se mobilišu svi raspoloživi kapaciteti u ljudstvu i mehanizaciji kako bi se suzbilo širenje ovog virusa, te istako da je pravoremeno odlaganje uginulih životinja u skladu sa propisima prioritetni posao za sprečavanje daljeg širenja ove bolesti.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske donio je odluku o isplati tri miliona KM za sanaciju štete i sprovođenje mjera suzbijanja i iskorijenjivanja afričke kuge svinja.

Raspodjela izvojenog novca počeće krajem naredne sedmice, nakon obrade rješenja koja će biti donesena u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške za sanaciju štete.
Novac će se isplaćivati u skladu sa prioritetima, a to su proizvođači koji su prvi pretrpjeli štetu i veliki proizvođači.

Minić je istako da je ostvarena dobra saradnja sa načelnicima opštinama Ugljevik i Lopare, koje su takođe postavile dezo barijere i sprovode sve predložene mjere.

Na sjednici Štaba je istaknuto da situaciju na terenu dodatno komplikuje loša saradnja i komunikacija sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, koji je izdao naredbu za prebrojavanjem svinja na žarištima, što trenutno predstavlja problem prilikom ulaska na zaražena područja i doprinosi širenju zaraze.

Takođe, održan je sastanak sa članovima međunarodnog ekspertskog tima za suzbijanje afričke kuge svinja, koji su konstantovali da su u Republici Srpskoj preduzete odgovarajuće mjere i radnje na suzbijanju afričke kuge svinja.

Istaknuto je da će uzorkovanje biti stoodstotno, što podrazumijeva pregled svake svinje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno njegove stručne komisije i timovi će preuzeti cjelokupni posao na popisu štete, obradi podataka, obeštećenjima, kao i sve poslove potrebe za suzbijanje virusa afričke kuge svinja.

Konstatovano je da se na velikim farmama svinja nije pojavila bolest, već na domaćinstvima sa manjom proizvodnjom svinja.

Stručni operativni tim uputio je apel građanima i privrednicima na ugroženim područjima da pruže pomoć pogođenim gazdinstvima i domaćinima prilikom suzbijanja širenja bolesti, zarad dobrobiti cjelopkupne zajednice.

Takođe, apel Republičkog štaba je da se svi pridržavaju propisanih mjera, kao i da će nesavjesni pojedinci koji koji krše propisane mjere biti snkcionisani.

Republički štab za vanredne situacije, pored ministara, čine i direktori Republičke uprave civilne zaštite, Policije, Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“, Inspektorata Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...