Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, povodom akcije „April – mjesec čistoće“ u Bijeljini donirala je sadnice japanske džanarike.

Kako je ovo drvo simbol ljepote i obnavljanja, tako se i mi rukovodimo principom čuvanja okoline i prirode, danas za nas, sutra za buduće generacije.

Simbolično želimo skrenuti pažnju na ekološki problem iskopavanja litijuma na području opštine Lopare, koji prijeti našoj regiji, a i cijeloj državi.

Sam proces iskopavanja rude litijuma sa sobom donosi ekološke posljedice, koje će se odraziti prvenstveno na stanovništvo opština Lopare, Ugljevik, Brčko, kao i Bijeljine.

Postojeće aktivnosti i planovi prijete stvaranjem zagađenja prirode, ugrožavanjem prvenstveno izvora vode, rijeka koje sa Majevice dolaze u sliv rijeka Drine i Save.

Napominjemo da je Semberija žitnica Republike Srpske, pa ako se ugroze izvori vode, zagađenje je neminovno i u zemljištu. Sve to zajedno ugrožava život i opstanak ljudi na ovom području.

Mi nemamo drugo mjesto za život!

Kao zajednica, moramo preduzeti korake kako bismo zaštitili i sačuvali našu prirodu i vodne resurse od štetnih uticaja.

Hvala svim sugrađanima koji su se borili protiv iskopavanja litijuma na Majevici i koji se i dan danas bore.

Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i da u narednom periodu, zajedničkim snagama odbranimo i sačuvamo našu prirodu i mjesto gdje živimo kako od ekološke katastrofe tako i od loše politike.

Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име