Za majevičke voćare 5.000 sadnica šljive

Datum:

Share post:

U Loparama je danas održano stručno predavanje voćarima majevičkog kraja i organizovana podjela 5 000 sadnica šljive čime se krenulo u aktivnosti podizanja većeg broja zasada navedenog voća na području lokalne zajednice.

„Strateški cilj je da se na našem području podignu novi zasadi i poveća broj sadnica, prije svega šljive, ali i drugog voća“, rekao je u svojoj izjavi novinarima Željko Kerović, načelnik za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare.

On je naglasio da postoji veliki interes ljudi da se time bave, te da u ovoj lokalnoj zajednici egzistira i firma „Fruktum“, koja ima velike kapacitete za otkup i prodaju, i zajedno sa njom i opštinom Trstenik u Srbiji je organizovana podjela sadnica.

„Sadni materijal je podijeljen za 62 voćara, koji su se prijavili za dodjelu, a ima ih još koji će u kasnijoj fazi biti uključeni u ove aktivnosti. Imamo negdje oko 300 000 mlađih stabala na teritoriji opštine, od kojih se proizvede godišnje oko 2000 tona konzumne šljive“, naveo je Kerović.

Jadranka Bojić, savjetodavac za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede područne jedinice Bijeljina, je prisutnim voćarima održala predavanje koje se odnosilo uglavnom na pripremu zemljišta za sadnju, odabir parcele, specifičnosti i karakteristika zemljišta.

„U jednom dijelu smo govorili i o nekim mjerama koje su usko vezane za radove poslije sadnje“, istakla je Bojićeva.

„Na predavanjima mnogo naučimo, čujemo i saznamo što se tiče voćarstva“, kaže Dimitrije Jović iz sela Puškovac kod Lopara.

On ima zasađenih oko 1 500 sadnica razne vrste šljive čiji rod plasira u inostranstvo i kvantašku pijacu u Bijeljini, a nešto ostane i za preradu u domaćinstvu.

„Sadnicama koje sam dobio ću popuniti svoj zasad, a najveći problem u budućnosti, za nas poljoprivrednike, će biti radna snaga“ naveo je Jović.

Najveći otkupljivač šljive u majevičkom kraju je firma „Fruktum“, koja posjeduje i najveći zasad od 40.000 sadnica pomenutog voća zasađenog na 50 hektara površine, i ima mogućnost izvoza na inostrano tržište.

Proizvođači svoj proizvod plasiraju u NJemačku, Austriju, Italiju i druge zemlje gdje postoji interes za šljivom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...