Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će se Srbija boriti protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN snažnije i jače nego što je kolektivni Zapad očekivao, te najavio da će od nedjelje do četvrtka ponovo boraviti u Njujorku gdje će se boriti za istinu.

Satjerali su nas u ćošak, a kada vas satjeraju u ćošak više ne brinete možete li da izađete, jer iz ćoška izlaza nema, već se koncentrišete na ono što branite, a ono što branimo i što im nećemo dati da nam uzmu to su čast, Republika Srpska i Republika Srbija, rekao je Vučić u Ruskom domu u Beogradu.

On je u govoru o temi “Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda”, istakao da će se boriti za Srbiju, snažnije i jače nego što su očekivali oni koji su inicirali rezoluciju.

I kad usvoje tu rezoluciju, borićemo se još snažnije i nikada nećemo pognuti glavu pred onima koji bi ubjedljio najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim. Sačuvaćemo i Srbiju i Srpsku. Neka živi Srbija i neka živi prijateljstvo sprkog i ruskog naroda – poručio je Vučić.

On je istakao da je očekivao i vjerovao da će pametni ljudi iz zapadnog dijela svijeta donijeti odluku da povuku prijedlog rezolucije, koji samo što nisu nazvali “protiv Srbije i srpskog naroda”.

– Upinjali su se iz petnih žila da nam objasne kako to nije upereno protiv našeg naroda i zemlje, govoreći kako krivica ne može da bude kolektivna – naveo je Vučić.

Istakao je da nije dobijen odgovor na dva pitanja: protiv koga je rezolucija uperena i šta je smisao i cilj rezolucije, odnosno šta žele da postignu, jer su okončali sve postupke.

– Koji je to sljedeći nivo pravde koji tražite da se uspostavi i ispostavi na račun Srbije i srpskog naroda u cjelini? Danima u svim sarajevskim medijma i mnogim svjetskim, je samo pitanje dana kada i na koji način će Srbija da plati cijenu, kakvu i koliku što u novcu, a Srbi zapadno od Drine i u gubitku svojih teritorije i nadležnosti – rekao je Vučić.

On je upitao zar nije bilo dovoljno to što su presudili, ako je usvajanje rezolucije civilizacijska tekovina, kako tvrde sponzori rezolucije koji obmanjuju Srbe?

– Posljednje pitanje na koje nemaju odgovor, a koga ste pomirili, ko se to danas osjeća bliže onim drugima, zbog čega valjda tu rezoluciju donosite? Lagali ste na početku, lažete i danas. Nikada vam to nije bio cilj, nikada to niste htjeli. Želite i željeli ste ukidanje Republike Srpske od početka, želite i željeli ste da dodatno napakostite slobodarskom srpskom narodu zato što se drznuo da vodi svoju samostalnu, nezavisnu politiku – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Zapad želi da svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svijetu pokrije lažnom podrškom jednom dijelu muslimaskog življa na prostoru Balkana.

– Čeka nas teža posao, za mene možda najtežih sedam dana od kako sam postao premijer i predsjednik Srbije – rekao je Vučić i najavio da će će biti potpuno posvećen borbi.

Vučić je u govoru koji je bio dijelom na ruskom a dijelom na srpskom jeziku istakao da narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost, ne može da razumije svoju sadašnjost i dodao da pripadnici srpskog naroda nikada nisu i nikada neće ostati nijemi na negiranje ili minimiziranje posljedica Holokausta, imajući u vidu zajedničku, stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

– Onaj koji kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, davno je rekao Džordž Orvel. A narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost ne može da razumije svoju sadašnjost i najvažnije nema budućnost. Upravo zato traje bespoštedna i bezočna borba između onih koji bi izmjenom činjenica iz prošlosti da promijene svoju političku poziciju u budućnosti i onih koji bi, sa druge strane, da neokrnjeni sačuvaju činjenice i dokaze o događajima iz prošlosti, bez obzira na snagu i moć političkih činilaca u sadašnjosti i budućnosti – rekao je Vučić.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko istakao je da ovih dana Zapad pokušava da progura na sve načine rezolucije u Srebrenici koja je “varvarski projekat”.

On je ukazao da se ova rezolucija potpuno uklapa u iskrivljavanje istorije i utvrđivanje svojih tumačenja istorije kako bi čitav svijet živio ne na osnovu međunarodnog prava nego na osnovu arbitrarnih pravila koji je napisala manjina.

Govoru predsjednika Srbije u Ruskom domu u Beogradu prisustvovali su i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i članovi Vlade Srbije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име