VOJIN MITROVIĆ: Situacija na “Rači“ je zadovoljavajuća, u toku je rješavanje problema Graničnog prelaza Gradiška

Datum:

Share post:

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije, obišao je danas Granični prelaz Rača, s ciljem postizanja dogovora u vezi sa smanjenjem gužvi na granicama BiH, kao i u vezi sa ubrzanjem prolaska kamiona i prometa robe.

„Za razliku od Graničnog prelaza Gradiška, ovdje nemamo gužvu. U ovom trenutku i na ovom Graničnom prelazu, međunarodni transport roba, prije svega, i tranzit i bilateralni transport prema Republici Srbiji, na neki način se odvija nesmetano. Sada na Graničnom prelazu imamo četiri kamiona, što je za situaciju u kojoj se nalazimo za svaku pohvalu. Imali smo prije dva-tri mjeseca period kada su kolone bile kilometarske, a stanje je bilo normalno“, istakao je Mitrović.

 
Kako je rekao, na Graničnom prelazu Gradiška je alarmantno stanje, međutim, dva do tri sata nakon njegove jučerašnje posjete Graničnom prelazu i razgovora sa predstavnicima Hrvatske, situacija se popravila.

„Gospodin Radončić i ja smo razgovarali sa Ambasadorom Hrvatske u BiH i tražili da se definišu zeleni koridori, koje je praktično definisala Evropska komisija i koja je dala određene upute o olakšavanju međunarodnog transporta roba. Međutim, u ovom trenutku, Hrvatska dobrim dijelom i zbog vanrednog stanja i pitanja zemljotresa, to nije sprovela. Dogovorili smo formiranje jednog operativnog tima ispred BiH i Hrvatske koji će direktno rješavati problem na Graničnom prelazu Gradiška, Graničnom prelazu Šamac i Bijača“, rekao je Mitrović i dodao da se ide na varijantu otvaranja Graničnog prelaza Izačić koji bi bio četvrti otvoreni Granični prelaz za transport roba ka Hrvatskoj.

TESTNA REKLAMA

Kako Mitrović navodi, još jedan od problema je Granični prelaz Šamac, jer je Hrvatska propisala da tranzit roba iz BiH prema trećim zemljama ide samo prema Mađarskoj.

„U ovom trenutku smo tražili da se preko Šamca omogući međunarodni transport roba, kako prema Mađarskoj, tako i prema Sloveniji i Austriji. Mislim da će taj problem biti riješen u toku dana. Ukoliko se Šamac otvori za sva tri pravca i ako se otvori Granični prelaz Izačić za međunarodni transport roba, sigurno je da ćemo dobrim dijelom rasteretiti Gradišku i smanjiti dosadašnje gužve“, najavio je Mitrović i dodao da je saradnja sa Srbijom u ovom periodu veoma dobra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ: Novo lice SDS – Nešković na prvom mjestu za Dom naroda BiH

MILIČEVIĆ: Imamo svoju listu za Dom naroda BiH i na prvom mjestu je Želimir Nešković Danas je u Banjoj...

BILJANA GRBOVIĆ, savjetnik u roditeljstvu: „Moguće je odgojiti dete koje može da bude duboko duševno biće, biće ljubavi“ (video)

U bijeljinskoj Biblioteci "Filip Višnjić", ove semice organizovano je besplatno predavanje "Kako da vaspitate dijete bez kritikovanja" održala...

Saudijci dobijaju fantastične automobile zbog istorijske pobjede (foto)

Svi reprezentativci Saudijske Arabije dobiće spektakularni primjerak automobila Rols-Royce Phantom nakon sjajnog prvog meča na Svjetskom prvenstvu u...

GRADONAČELNIK BIJELJINE: Produžen rok za isplatu subvencija za đačke karte

PETROVIĆ: Produžen rok za isplatu subvencija za đačke karte Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Biheljine je rekao da je do sada...