????????????????????????????????????

Sutjeska je jedna od najljepših planinskih rijeka u Evropi i cijelom svijetu. Rijeka Sutjeska izvire ispod vrha Vlasulja na planini Volujak na nadmorskoj visini oko 1.520 metara.

Cijelim svojim tokom u dužini od 36 kilometara protiče kroz Republiku Srpsku i uliva se u rijeku Drinu kod sela Kosman na nadmorskoj visini oko 430 metara.

Sutjeska teče kroz usku duboku dolinu čije strane su većim dijelim pod šumom a jednom dijelu prelazi u klisuru dubine i do jedan kilometar. Ima i nekoliko proširenja sa manjim naseljima Suha, Tjentište, Popov most i Ćurevo. Sutjeska sa svojim pritokama Suški potok, Perućica, Trlorišnica, Klobučarica, Jabušnica, Usovički potok i Hrčavka čini jedinstveni hidropotencijal sa velikim snagom hidroenergije i izuzetnim prirodnim odlikama koje privlače turiste i ljubitelje prirode iz cijelog svijeta. U naselju Tjentište nalazi se turistički kompleks sa velikim bazenom koji se puni vodom iz rijeke Sutjeske, kao i više kampova za turiste koji ovdje dolaze zbog čudesne prirode, ribolova, planinarenja i raznih sportova na planinskim rijekama.

Šire područje oko rijeke Sutjeske proglašeno je za Nacionalni park Sutjeska sa ststusom javnog prirodnog dobra Republike Srpske kojim upravlja Minisstarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske. Nacionalni park Sutjeska obuhvata oko 17.000 hektara površine gdje se u slivu rijeke Sutjeske nalazi prirodni biser Evrope – prašuma Perućica, planine Maglić, Volujak i Zelengora, osam ledničkih jezera „gorske oči“, 17 potpuno čistih rijeka i potoka bogatih pastrmkom, lipljanom i mladicom, kao i vodopad Skakavac visine 80 metara. U šumama ovog nacionalnog parka žive mrki medvjed, divlja mačka, ris, divokoza, vuk, kuna, tetrijeb, suri orao, 90 vrsta leptira i mnoge druge rijetke životinjske vrste a registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja i preko dvije hiljade vrsta zeljastog bilja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име