Njegovo Preosveštenstvo Episkop banjalučki gospodin Jefrem i direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović razgovarali su danas o realizaciji projekta regulacije rijeke Lubine u blizini manastira Karanovac, na području Mjesne zajednice Kijevci kod Gradiške.

Ova mjera realizovaće se u sklopu obnove srednjovjekovnog srpskog manastira Karanovac koji su srušili Turci po osvajanju tog područja u 16. vijeku. Nakon što su arheološkim istraživanjem pronađeni i istraženi ostaci ovog srednjovjekovnog manastira, 2018. godine započeti su građevinski radovi na obnovi manastirskog zdanja.

Na toj lokaciji predviđena je regulacija rijeke Lubine u dužini od 1.000 metara kako bi se manastirski kompleks zaštitio od bujičnih brdskih voda sa Kozare.

Direktor Miroslav Milovanović izrazio je zadovoljstvo što je Javna ustanove „Vode Srpske“, zajedno sa Vladom i drugim institucijama Republike Srpske, u prilici da na ovaj način doprinese obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име