VODE SRPSKE: Javni poziv za preduzimanje aktivnosti povodom Svjetskog dana voda – 22. mart 2024.

Datum:

Share post:

Organizacija Ujedinjenih nacija 1992. godine usvojila je rezoluciju po kojoj se u cijelom svijetu obilježava SVJETSKI DAN VODA – 22. MART. Time se naglašava značaj očuvanja vode i životne sredine.

Tema Svjetskog dana voda 2024. godine je: VODA ZA MIR, sa porukom da države i narodi moraju da se ujedine oko vode i da iskoriste vodu za mir i saradnju, jer voda nije prirodni resurs oko kojeg čovječanstvo treba da se nadmeće i sukobljava nego predstavlja osnovno ljudsko pravo – voda je neophodna za život i svi imaju pravo pristupa vodi. Saradnja država, naroda, različitih grupa i zajednica oko vode može da dovede do mira, harmonije i stabilnosti u svijetu, jer saradnja oko vode može da izazove pozitivan talas za miroljubivu saradnju u svim sektorima, stvarajući tako osnove za bolju budućnost. Radeći zajedno na očuvanju vode kao najdragocjenijeg resursa i na balansiranju potreba za vodom svih naroda i država, čovječanstvo može da obezbijedi dugoročan mir i održivi razvoj.

Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva sve ustanove predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Republici Srpskoj da preduzmu aktivnosti povodom Svjetskog dana voda – 22. marta 2024. godine. Ujedinjene nacije predlažu niz aktivnosti koje mogu da se sprovedu s ciljem obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda pod sloganom „Voda za mir“:
– Organizujte koncert kako biste skrenuli pažnju na lokalna pitanja vode i mira.
– Igrajte fudbal za vodu i mir. Organizujte fudbalsku utakmicu povodom Svjetskog dana voda.
– Razmislite šta za vas znače voda i mir i napravite umjetničko djelo, instalaciju, pjesmu ili film kojim ćete inspirisati druge.
– Organizujte foto-konkurs ili izložbu na temu vode i mira.
– Organizujte razgovor na temu „Voda za mir“ u svojoj školi, univerzitetu, zajednici, kancelariji ili organizaciji.
– Ako ste nastavnik ili učenik, predložite čas o vodi u svom razredu ili uključite cijelu školu.
– Organizujte akciju čišćenja obala rijeka, potoka i jezera.
– Posjetite rijeku, jezero ili močvaru u svom okruženju i saznajte više o tom vodenom ekosistemu.
– Uradite istraživanje da li voda koju koristite dolazi iz sliva koji prelazi državne granice.
– Pokrenite projekte koji imaju za cilj istraživanje i promovisanje saznanja o lokalnim vodnim resursima.
Pored navedenih prijedloga, više informacija i ideja za aktivnosti povodom Svjetskog dana voda dostupni su na internet stranici: www.worldwaterday.org, ili na internet stranici Javne ustanove „Vode Srpske“: www.voders.org.

Javna ustanova „Vode Srpske“ povodom Svjetskog dana voda pripremiće tematski edukativni letak koji obrazovne institucije mogu da koriste u svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana voda.

Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva obrazovne institucije da o svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana voda obavijeste javnost putem medija, ili da svoje izvještaje o preduzetim aktivnostima sa pratećim fotografijama ili video-zapisima dostave Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ na adresu e-pošte: vodesrpske@gmail.com, sa naznakom: „Akcija – Svjetski dan voda 2024“. Sve zaprimljene izvještaje o realizovanim aktivnostima obrazovnih ustanova povodom Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Vode Srpske“ će u narednom periodu sukcesivno obrađivati i publikovati na svojoj zvaničnoj internet stranici: www.voders.org, ili u biltenu Javne ustanove „Vode Srpske“, ili putem saopštenja za javnost.

Javna ustanova „Vode Srpske“ stoji na raspolaganju obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj za dodatne informacije, ideje i dogovore vezano za ovaj poziv. Kontakt osoba ispred Javne ustanove „Vode Srpske“ za predmetne aktivnosti je: Saša Mirić, VSS za odnose sa javnošću, e-pošta: vodesrpske@gmail.com.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...