Vještačka inteligencija uzrok sve više otkaza u IT industriji

Datum:

Share post:

Pored pozitivnog uticaja na naše živote, vještačka inteligencija u poslednje vrijeme uzima danak u IT industriji. Mnogi zaposleni ostaju bez posla, jer su njihove pozicije donekle ili u cjelosti zamijenjene vještačkom inteligencijom.

Jedna grana industrije posebno se suočava sa izazovima veštačke inteligencije — tehnološki (IT) sektor. CNN je pisao da sve veći broj tehnoloških kompanija navodi vještačku inteligenciju kao razlog za otpuštanje zaposlenih.

Prema sajtu Layofs.fyi samo ove godine 839 tehnoloških kompanija je otpustilo 216.328 ljudi. Poređenja radi, prošle godine je 1.058 kompanija otpustilo 164.709 zaposlenih, a tek je jul 2023. godine.

U aprilu, Dropbox je objavio da otpušta 16% svoje radne snage – 500 zaposlenih – navodeći vještačku inteligenciju kao uzrok. Kompanija je tvrdila da joj je sada potrebna “drugačija kombinacija skupova vještina, posebno kada su u pitanju vještačka inteligencija u ranoj fazi razvoja proizvoda”, navodi se u njihovom blog postu.

Ipak, CNN uliva nadu: “Umjesto da cio skup vještina postane zastario preko noći, kao što bi se neki mogli bojati, čini se da neposredniji uticaj novog skupa AI alata primorava kompanije da prebace resurse kako bi bolje iskoristile tehnologiju – i bolje plaćanje radnika sa AI ekspertizom.”

Ovo pokazuje da, uprkos masovnim otpuštanjima zbog pojave novih AI alata, tehnološke kompanije uveliko ulažu ne samo u samu tehnologiju, već i u ljude koji imaju potrebne vještine.

Neki stručnjaci primećuju da potražnja kompanija za zaposlenima sa iskustvom u vještačkoj inteligenciji raste – i da su sve traženiji ljudi koji žele da se bave tim poslovima.

Rodžer Li, osnivač layoffs.fyi i comprehensive.io, rekao je za CNN da je nedavna analiza podataka sa comprehensive.io pokazala da su plate viših softverskih inženjera specijalizovanih za vještačku inteligenciju ili mašinsko učenje 12% veće nego za one koji nisu specijalizovani za tu oblast – nešto što je nazvao “AI premijum”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Benshmark

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...

“Otaharin” iz Bijeljine obilježava Dječiju nedjelju

Udruženje građana “Otaharin” iz Bijeljine, danas je započeo obilježavanje Dječije nedjelje pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo“, manifestacije...

NEŠKOVIĆ: Za SNSD važniji je Zakon o vinu i Izvršni komitet SNSD, nego Zakon o PDV i zaključci NSRS

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom čitanju nije usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojim se...

ARLOV: Zahvalnost OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine za donaciju više od 5.000 KM

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov zahvalio je Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Bijeljine za...